News

Trei scenarii pentru intrarea României în spațiul Schengen. Europarlamentar PSD: „Sunt șanse tot mai mari ca Olanda să ne susțină”

Europarlamentarul Victor Negrescu, fost ministru al Afacerilor Europene, susține că sunt trei scenarii privind acceptarea României în spațiul Schengen.
06.11.2022 | 15:50
Trei scenarii pentru intrarea Romaniei in spatiul Schengen Europarlamentar PSD Sunt sanse tot mai mari ca Olanda sa ne sustina
Europarlamentarul Victor Negrescu/ Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a afirmat, într-o postare pe Facebook, că au crescut șansele ca Olanda să nu se opună aderării României la spațiul Schengen, însă rămân unele necunoscute care fac ca admiterea țării noastre să nu fie încă certă.

Admitere în Schengen, dar cu condiții

Sunt șanse tot mai mari ca Olanda să susțină aderarea României la spațiul Schengen însă nu avem în prezent nicio garanție”, a afirmat Negrescu.

ADVERTISEMENT

În baza discuțiilor informale pe care le-a avut cu europarlamentari olandezi, Negrescu a conturat trei scenarii posibile privind procesul de aderare.

În primul scenariu, votul pentru aderarea României se va da în reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8-9 decembrie, caz în care Olanda își va da acordul dar, cu posibila susținere și a altor state europene, va cere Comisiei Europene să impună țării noastre un mecanism de monitorizare, pe baza căruia ar putea fi suspendate o parte din drepturile specifice spațiului Schengen dacă anumite prevederi ar fi încălcate.

ADVERTISEMENT

Există și posibilitatea ca guvernul olandez să se abțină, dar ar fi considerată o înfrângere pentru cabinetul premierului Mark Rutte.

În al doilea scenariu, votul ar putea fi amânat, dar pentru scurtă vreme, astfel că decizia ar fi luată până la finele lunii decembrie.

ADVERTISEMENT

În acest caz, intrarea țării noastre în spațiul Schengen este în continuare condiționată de criterii cu care nu au nicio legătură dispozițiile acquis-ului Schengen. Se evaluează inclusiv decuplarea Bulgariei de România”, scrie Negrescu.

Pericolul unei noi crize politice în Olanda

Scenariul cel mai nefast pentru țara noastră ar fi ca decizia să fie amânată după alegerile provinciale din Olanda, care vor avea loc în martie 2023.

ADVERTISEMENT

Un scenariu nesigur, care ridică multe semne de întrebare, mai ales că o decizie privind intrarea Croației în spațiul Schengen urmează să fie luată până la finalul acestui an. Mai mult, cele mai recente sondaje arată o scădere a popularității partidelor aflate la putere în Olanda iar, o eventuală înfrângere, ar putea precipita căderea guvernului”, consideră Victor Negrescu.

Acesta spune că a discutat în ultimele săptămâni cu decidenți politic olandezi pentru a-i convinge să nu se opună intrării țării noastre în spațiul Schengen, inclusiv prin inițierea unei noi rezoluții în Parlamentul olandez care să menționeze sprijinul pentru România.

Reiterez apelul meu la unitate și responsabilitate către toate forțele politice din România în vederea atingerii acestui obiectiv important pentru țara noastră și le invit să se implice mai mult în acest sens, pentru că non-combatul aduce deservicii României”, a conchis Victor Negrescu.

ADVERTISEMENT