News

Trei sferturi din zborurile lui Klaus Iohannis au avut escală la Sibiu. În ultimele 14 luni, doar de șapte ori președintele nu s-a oprit în orașul natal

În ultimele 14 luni, președintele Klaus Iohannis a avut zeci de deplasări interne și internaționale. Avionul șefului statului a avut escală la Sibiu în majoritatea dintre cazuri.
10.03.2023 | 11:31
Trei sferturi din zborurile lui Klaus Iohannis au avut escala la Sibiu In ultimele 14 luni doar de sapte ori presedintele nu sa oprit in orasul natal
Klaus Iohannis a avut 26 de deplasări cu avionul în ultimele 14 luni. Majoritatea zborurilor, escală la Sibiu. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De-a lungul anului 2022 și în primele două luni din 2023, președintele Klaus Iohannis a efectuat peste 20 de vizite oficiale în țară și în străinătate pe calea aerului. Majoritatea zborurilor acestuia au avut opriri în orașul natal, Sibiu.

Klaus Iohannis a avut 26 de deplasări cu avionul în ultimele 14 luni. Majoritatea zborurilor, escală la Sibiu

Orarul zborurilor prezidențiale din ultimele 14 luni, prezentat de site-ul de specialitate în domeniul aviației, BoardingPass, arată că Iohannis a călătorit de 26 de ori cu avionul în 2022 și în debutul lui 2023, în țară și străinătate.

ADVERTISEMENT

La această hartă a zborurilor șefului statului atrage atenția un aspect. Acela că majoritatea deplasărilor au avut escale de câteva zeci de minute la Sibiu, orașul din centrul țării unde locuiește soția președintelui, Carmen Iohannis. Aceasta din urmă a locuit la Sibiu pe toată perioada mandatelor soțului său la Cotroceni. Ea l-a însoțit pe președinte în foarte multe deplasări externe.

Conform listei de zboruri efectuate de președinte în ultimele luni, din cele 26 de călătorii avute de acesta în țară și peste hotare, doar șapte nu au avut opriri pe aeroportul sibian. Restul de 19 au poposit aici.

ADVERTISEMENT

Din cele 19 escale, aeronava care îl transporta pe șeful statului se îndrepta în șapte situații spre Bruxelles. Au mai fost și alte deplasări importante cu opriri la Sibiu, cum ar fi cele din Marea Britanie, Egipt sau Statele Unite ale Americii.

Când a apelat Klaus Iohannis la avioane închiriate

În ceea ce privește operatorul celor 26 de zboruri, pentru deplasările oficiale din Paris și Bruxelles din februarie 2022 și vizitele din Marea Britanie și SUA din septembrie 2022, Administrația Prezidențială a închiriat avioane de tip Dassault Falcon 8X și 900DX de la Global Jet.

ADVERTISEMENT

În rest, zborurile șefului statului au fost operate de compania aeriană Toyo Aviation. Aceasta este certificată în țara noastră și deține, conform Autorității Aeronautice Române (AACR), cinci avioane private, potrivit sursei citate.

De notat că, în anii anteriori, Klaus Iohannis a mai zburat cu avioane închiriate de la Global Jet. Cu toate acestea, majoritatea călătoriilor au fost efectuate cu un avion operat de Toyo Aviation.

ADVERTISEMENT

Doar în 2022, preşedintele Klaus Iohannis a efectuat 21 de deplasări externe. Acestea au însumat cheltuieli de peste 16,6 milioane de lei, anunța, în decembrie, Administrația Prezidenţială, la solicitarea Agerpres.

ADVERTISEMENT