News

Trei sferturi dintre europeni au încredere în vaccinul anti-coronavirus. Ce categorie de persoane ezită să se imunizeze

Europenii cred că singura modalitatea de a scăpa de coronavirus este vaccinarea.
18.06.2021 | 19:10
Trei sferturi dintre europeni au incredere in vaccinul anticoronavirus Ce categorie de persoane ezita sa se imunizeze
ADVERTISEMENT

Potrivit unui sondaj realizat de Flash Eurobarometer trei sferturi dintre cetățenii Uniunii Europene cred că doar prin vaccinare se poate opri pandemia de coronavirus.

Există și o categorie de persoane care nu are mare încredere în vaccin și deocamdată ezită să se imunizeze.

ADVERTISEMENT

Trei sferturi dintre europeni au încredere în vaccinul anti-coronavirus

Comisia Europeană a publicat un sondaj făcut de Flash Eurobarometer, la sfârșitul lunii mai, în cele 27 de state membre. Potrivit acestuia, 75% dintre cetățenii Uniunii Europene au încredere în vaccinurile anti-coronavirus.

Aceștia au spus că doar așa se va putea pune capăt pandemiei de coronavirus. 69% dintre persoanele care au participat al sondaj erau imunizate deja, sau așteptau să se vaccineze cât mai repede. Un procent de 79% dintre cei care au răspuns la întrebări au declarat că se vor imuniza până la finalul acestui an.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a observat că există diferențe mari între statele membre în funcție de vârsta subiecților. Astfel, persoanele care au peste 45 de ani au o mai mare încredere în vaccin. Cei cu vârsta sub 45 cred că vaccinul este singura soluție pentru a scăpa de pandemie, dar încă ezită să se imunizeze.

Sondaj
Sondaj realizat de Flash Eurobarometer

Cum a  fost gestionată campania de vaccinare

Cei mai mulți europeni nu sunt însă mulțumiți de modul în care guvernele au gestionat campania de imunizare. Astfel 49% cred că lucrurile ar fi putut fi făcute mult mai bine, iar 46% s-au declarat mulțumiți.

ADVERTISEMENT

De asemenea, 47% dintre cei care au participat la sondaj s-au declarat mulțumiți de modul în care Uniunea Europeană a gestionat strategia vaccinării. 45% au spus însă că sunt nemulțumiți.

70% dintre cetățenii Uniunii Europene au spus că UE a avut un rol esențial în asigurarea accesului la vaccinuri în fiecare țară.

ADVERTISEMENT

Au existat însă mai multe discuții pe această temă. La începutul anului mai multe țări membre au fost nemulțumite pentru că doreau  cantități mai mari de ser pentru a fi administrat rapid.

“Uniunea Europeană poate recurge la toate opțiunile legale pe care le are la dispoziție pentru a se asigura că sunt respectate contractele”,  declara președintele Consiliului European, Charles Michel.

“AstraZeneca a încălcat contractul pe care l-a avut. Dacă nu se remediază situația rapid vom merge în instanță”, spunea și premierul Italiei, Giuseppe Conte.

ADVERTISEMENT
Tags: