News

Şcolile din Bucureşti vor fi închise timp de patru zile în contextul alegerilor locale. Ce se întâmplă în unităţile de învăţământ din ţară

19.09.2020 | 10:30
Scolile din Bucuresti vor fi inchise timp de patru zile in contextul alegerilor locale Ce se intampla in unitatile de invatamant din tara
Trei zile libere pentru elevi și profesori în contextul alegerilor locale. Când nu se vor ține cursuri. Sursa foto: INQUAM/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Elevii și profesorii din România vor beneficia de zile libere, în perioada alegerilor locale programate pe 27 septembrie.

Finalul săptămânii viitoare aduce organizarea de alegeri locale în țara noastră, iar în procesul electoral sunt implicate multe școli, care găzduiesc scrutinul.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, autoritățile au stabilit că elevii şi profesorii să beneficieze de mai multe zile libere pentru a permite organizarea secţiilor de votare şi pentru dezinfectarea sălilor de curs după votare.

UPDATE: Ludovic Orban a anunţat că timp de mai mai multe zile cursurile se vor desfăşura online pentru a permite pregătirea secţiilor de votare şi dezinfectarea ulterioară a claselor. Numărul de zile nu a fost încă decis, dar va fi stabilit prin ordin al ministrului Educaţiei.

ADVERTISEMENT

“Cu siguranţă vor exista zile în care se vor desfăşura cursurile online, se vor suspenda cursurile şi se vor desfăşura online, pentru că avem nevoie de cel puţin o zi pentru a pregăpti localurile secţiilor de votare, în condiţiile în care multe localuri sunt în şcoli. De asemenea, vom avea nevoie de cel puţin o zi pentru a asigura dezinfecţia şi pregătirea claselor care au fost secţii de votare pentru reprimirea copiilor”, a explicat premierul.

“Când vom stabili exact nunărul zilelor în care cursurile se vor desfăşura online vom anunţa public şi, cel mai probabil, va fi decis printr-un ordin al ministrului Educaţiei”, a mai spus primul-ministru.

ADVERTISEMENT

UPDATE: Școlile din București pe care autoritățile au decis să le transforme în secții de votare pentru alegerile de duminică, 27 septembrie, vor fi închise timp de 4 zile, atât înainte, cât și după desfășurarea scrutinului. Mai concret, potrivit informării transmise de Prefectura Capitalei, vor fi suspendate cursurile în zilele de 24, 25, 28 și 29 septembrie.

Ținând cont de situația specială în care se desfășoară alegerile locale din anul 2020, cât și prevederile din Legea nr. 55/2020 privind măsurile stabilite pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a aprobat suspendarea cursurilor în zilele de 24.09.2020, 25.09.2020, 26.09.2020 respectiv, 28.09.2020, 29.09.2020, pentru unitățile de învățământ din Municipiului București ce găzduiesc secții de votare“, se arată în decizia Comitetului pentru Situații de Urgență București.

ADVERTISEMENT

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Zile libere pentru elevi și profesori în contextul alegerilor locale. Când nu se vor ține cursuri

Conform RomaniaTV.net, aceste zile libere, care reprezintă o nouă mini-vacanță pentru copii și cadrele didactice, se vor acorda vinerea de dinaintea alegerilor (25 septembrie), dar și luni și marți (28 şi 29 septembrie).

În următoarea perioadă, mai multe reguli au fost impuse de autorităţi pentru a evita răspândirea coronavirusului în unităţile şcolare. Săptămâna viitoare vor fi organizate în România alegeri locale, iar mai multe şcoli se vor transforma în secții de votare.

Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit, recent, despre această posibilitate de acordare a zilelor libere pentru cei din educație.

“Este foarte clar că activitatea în şcoli va fi puternic deranjată de aceste alegeri locale, fiindcă amenajarea secţiilor de votare nu se poate face peste noapte. 

Așadar, cel puţin o zi sau două înainte de vot scoală va trebui să fie liberă pentru instalarea secţiilor de votare, iar după ziua votului este foarte clar că e nevoie de o perioadă pentru a face o dezinfecţie profundă şi aceste lucruri trebuie rezolvate după părerea mea foarte urgent de către Guvern şi de către responsabilii din Guvern şi de către autorităţi”, declara preşedintele Klaus Iohannis, la începutul lunii septembrie.

Nelu Tătaru, adept al acordării de zile libere

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat că autorităţile doresc ca elevii să aibă liber vineri – înaintea votului şi luni – după vot, pentru ca unităţile de învăţământ să fie pregătite pentru desfăşurarea votului, dar şi pentru ca acestea să fie igienizate şi dezinfectate după votare, potrivit sursei citate.

Alegerile locale 2020, programate duminică, 27 septembrie, se vor organiza în condiții speciale, în contextul pandemiei de Covid-19. De aceea au fost stabilite reguli la urne și în sălile de vot, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

ADVERTISEMENT