Trendul european care i-ar putea ajuta pe părinții din România să salveze bani, însă aceștia se feresc. Care este motivul și despre ce este vorba, de fapt? Are legătură cu jucăriile pentru copii.
În ziua de astăzi, în Europa circulă un trend practicat de mulți părinți, care aleg să le cumpere copiilor jucării la mâna a doua. Totul este sustenabil, dar și mai ieftin.
În Franța, de exemplu, mai mult de 80% dintre părinți au achiziționat, în ultimul an, cel puțin o jucărie second hand pentru copiii lor. Prețurile sunt mult mai avantajoase pentru cei care fac acest lucru.
Pe de altă parte, părinții din România nu sunt la fel de deschiși în legătură cu produsele la mâna a doua. “Trebuie să mă asigur că vine dintr-o sursă credibilă. Nu m-am încumetat la second hand”, a spus un părinte, potrivit Observator News.
Piața jucăriilor de la noi din țară a crescut considerabil în fiecare an. Cifra de afaceri de pe piață depășea, în 2022, 1,7 miliarde de lei. Aceasta a fost cea mai mare cifră înregistrată pe piață din istoria țării.
Peppa Pig este un personaj apreciat de foarte mulți copii. În general, o astfel de jucărie costă în jur de 100 de lei în magazine. În schimb, prețul este mult mai mic în second hand, acolo unde poate ajunge chiar și la 27 de lei.
Cu toate acestea, există o soluție și pentru cei care își doresc o variantă sustenabilă, însă nu își doresc să achiziționeze jucării la mâna a doua. Aceștia pot închiria jucării pentru copiii lor.
Prețul unui abonament începe de la 155 de lei pe lună pentru trei jucării din lemn, care sunt adaptate în funcție de vârsta copilului. Magazinul respectiv vine cu o soluție în cazul în care jucăria se deteriorează.
“Mămicile plasează o comandă. Abonamentele noastre sunt de trei şi cinci jucării. Dacă jucăriile se deteriorează. Se oferă un discount familiilor, iar jucăria rămâne la ei”, a explicat Roxana Streinu, proprietarul unui magazin de închirieri jucării.
ANPC i-a avertizat pe părinți să fie atenți la ceea ce achiziționează, deoarece sunt multe jucării contrafăcute. Experții în parenting susțin cumpărarea jucăriilor la mâna a doua, însă doar în anumite condiții.
“Ai noştri copii sunt tot timpul educaţi în spiritul asta de ‘am folosit un pic şi am aruncat’, deci să avem jucării second hand este un concept foarte bun.
Cred că ar fi bine să fim atenţi ca ele să nu fie stricate, pentru că o să creăm frustrare în copil”, a spus Gabriela Maalouf, specialist în parenting.