În această săptămână, o companie din Olanda a testat cu succes așa numitul ”tren al viitorului”, e vorba de vehicului hyperloop care poate atinge viteze incredibile.
În 2013, miliardarul Elon Musk, în prezent unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei, lansa ideea pentru un vehicul de mare viteză intitulat hyperloop. La acea dată, magnatul american spunea că distanța de aproape 645 de kilometri dintre Los Angeles și San Francisco ar putea fi parcursă în doar 30 de minute cu o astfel de tehnologie.
De-a lungul ultimilor ani, proiectul inițial al lui Musk a fost urmat de investiția lui Richard Branson în Hyperloop One în 2017. Treptat însă, conceptul Hyperloop a cunoscut mai multe încercări eșuate.
Acum însă, planul a fost preluat de compania olandeză Hardt. Miercuri, aceasta a anunțat finalizarea cu succes a testării prototipului său de sistem de transport hyperloop.
Conceptul Hyperloop presupune crearea unor tuneluri vidate prin care capsule cu pasageri sau marfă, cu levitație magnetică, să poată fi transportate la viteze de neimaginat pentru orice alt sistem de transport terestru.
”În prezent, odată cu primul test efectuat cu succes, am reușit să levităm vehiculul și, totodată, să pornim sistemul de ghidare și sistemul de propulsie. Apoi, am mutat vehiculul în poziția noastră de lansare, la aproximativ 20 de metri în tunel.
Și apoi l-am lansat cu o accelerație similară cu cea a unui tren de metrou, la o viteză de până la 30 km/h, aproximativ 100 de metri în tub”, a explicat Marinus van der Meijs, director de tehnologie și inginerie la Hardt Hyperloop, notează Euronews.
Testul companiei a avut loc la centrul de testare din Olanda al companiei. Acesta a constat într-un tunel lung de 420 de metri compus din 34 de secțiuni separate. Treptat, Hardt își propune să crească viteza la 700 km/h.
Asta înseamnă că o distanță de 577 de kilometri, de la Amsterdam la Berlin, ar putea fi parcursă în doar 90 de minute. Olandezii de la Hardt speră ca sistemul lor hyperloop că poată transporta pasageri până în 2030.
Anterior anunțului din Olanda, China a anunțat, în august 2024, că lucrează la un sistem inovator de transport maglev ultra-rapid (UHS). Asiaticii au finalizat un test demonstrativ în provincia Shanxi. Acest tren maglev este capabil să atingă viteze de până la 1.000 de kilometri pe oră, transmite agenția chineză de știri Xinhua.
Lucrările de construcție ale sistemului de transport UHS maglev au fost demarate în Yanggao, în 2022. Sistemul integrează tehnologia aerospațială cu tehnologia de transport feroviar terestru. Obiectivul este atingerea unei viteze de deplasare a trenurilor de 1.000 de kilometri pe oră.
Dacă planurile Beijingului se vor materializa, acest sistem ar putea fi utilizat pentru transport între metropolele din China. Ele vor face posibilă deplasarea de la Beijing la Shanghai -1200 km – în doar o oră și jumătate.