News

Trenuri CFR retrase din circulație după ce au fost inscripționate cu graffiti. Dosar penal pentru patru tineri din Cluj și Oradea

Mai multe vagoane CFR au fost retrase temporar din circulație după ce au fost inscripționate cu graffiti, fiind necesară rescrierea numerelor de identificare
19.03.2023 | 14:34
Trenuri CFR retrase din circulatie dupa ce au fost inscriptionate cu graffiti Dosar penal pentru patru tineri din Cluj si Oradea
Prejudiciu imens pentru CFR în acest dosar. Sursa foto: Poliția Transporturi
ADVERTISEMENT

Poliția Transporturi a făcut o serie de descinderi la mai mulți tineri suspectați că ar fi inscripționat mai multe vagoane CFR cu graffiti, prejudiciul în acest caz ridicându-se la 25.000 de lei. De asemenea, la Brăila, polițiștii de la Transporturi au identificat un ponton construit ilegal pe malul Dunării.

Vagoane CFR inscripționate cu graffiti

Patru tineri din Cluj-Napoca și Oradea sunt cercetați de autorități sub suspiciunea că în ultimii ani au desenat graffiti pe vagoanele unor trenuri de călători și de marfă. Polițiștii spun că doar în acest caz prejudiciul se ridică la 25o.000 de lei, în condițiile în care în astfel de cazuri vagoanele trebuie retrase din circulație pentru rescrierea numerelor de identificare.

ADVERTISEMENT

Poliţiştii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Cluj Napoca – Biroul de Investigaţii Criminale au deschis un dosar penal pentru distrugere și au realizat percheziții la domiciliile a patru tineri artiști graffiti din Cluj-Napoca și Oradea. Ei sunt bănuiți că în ultimii ani au inscripționat mai multe vagoane ale CFR producând pagube de circa cincizeci de mii de euro.

„Activitatea infracţională a persoanelor a fost documentată în perioada mai 2021 – februarie 2023, în mai multe dosare penale în care sunt vizate persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, cu suportul de specialitate a Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiilor Cluj Napoca”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Transporturi.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au precizat că patru tineri au fost audiați la sediul poliției și că în urma perchezițiilor au fost descoperite mai multe spray-uri pentru graffiti. Poliția Transporturi a explicat că prejudiciul în acest caz este unul uriaș.

„Prejudiciul total în aceste cauze este de peste 250.000 de lei, iar pentru îndepărtarea desenelor şi rescrierea numerelor de identificare şi a datelor necesare pentru exploatarea vagoanelor în conformitate cu legislaţia de specialitate în vigoare a fost necesară retragerea din circulaţie a vagoanelor respective”, se arată în comunicatul Poliției Transporturi.

ADVERTISEMENT

Ponton amplasat ilegal pe malul Dunării

Poliția Transporturi susține că în săptămâna trecută, în perioada 10 – 16 martie au fost făcute verificări în 164 de staţii şi triaje de cale ferată şi 533 de trenuri de călători. În timpul acestor acțiuni au fost legitimate 1.044 de persoane, fiind aplicate 293 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 78.310 lei. În plus, în timpul acestor acțiuni, polițiștii au depistat șase persoane date în urmărire generală.

Un caz aparte a fost semnalat la Brăila de către polițiștii de la Transporturi Navale Brăila şi Transporturi Navale Gropeni care au identificat un ponton plutitor în zona kilometrului 176, pe malul stâng al fluviului Dunărea. Pontonul era amplasat ilegal și erau deja acostate mai multe ambarcațiuni de agrement.

ADVERTISEMENT

„În urma verificărilor, proprietarul pontonului, un bărbat, de 47 de ani, din municipiul Brăila, a declarat că în perioada anilor 2021-2023, a construit şi amplasat pe malul stâng, în albia minoră a fluviului Dunărea, zona km 176, un ponton, care are ca obiect acostarea ambarcaţiunilor de agrement care aparţin persoanelor din municipiul Brăila, judeţul Brăila, fără a deţine aviz şi autorizaţie de gospodărire a apelor emise de Administraţia Naţională Apele Române”, se arată în comunicatul Poliţiei Transporturi.

ADVERTISEMENT