Este vorba despre platforma bilete.infofer.ro, care va permite începând de joi, 14 noiembrie, urmărirea în timp real a tuturor trenurilor de călători aflate în circulație. Vor fi actualizate inclusiv informații despre întârzierile față de programul stabilit inițial, conform informațiilor oficiale prezentate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).
”Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), cu sprijinul Informatica Feroviară SA, mai face un pas în sprijinul informării prin mijloace moderne a călătorilor cu privire la deplasările cu ajutorul trenurilor din România.
Astfel, începând de astăzi, 14 noiembrie 2024, pe platforma ARF bilete.infofer.ro de vânzare a biletelor integrate feroviare, precum și de achiziționare a biletelor și abonamentelor metropolitane, se poate urmări în timp real poziția tuturor trenurilor de călători de serviciu public aflate în circulație, inclusiv date privind întârzierile sau nu față de graficul programat.
Harta este accesibilă direct la adresa: https://bilete.infofer.ro/ro-RO/Trains”, este precizat în documentul oficial. Momentan, aplicația nu funcționează tocmai grozav, probabil și pentru că se fac diverse teste la început, însă harta în timp real aduce aminte cu deja cunoscutul flightradar24, acolo unde sunt monitorizate avioanele lumii.
Trebuie menționat că unele trenuri vor fi monitorizate în timp real prin GPS, acolo unde există semnal desigur, în timp ce alte trenuri sunt localizate ”aproximativ”. Important e că oamenii care așteaptă în gară o rudă pot să afle astfel dacă trenul va ajunge la timp sau dacă există întârzieri.
”În prezent, conform informațiilor tehnice furnizate de operatorii de transport feroviar de călători care au contracte de serviciu public cu statul român prin intermediul ARF, trenurile Transferoviar Călători sunt localizate utilizând date GPS.
În schimb, trenurile CFR Călători, Regio Călători, Interregional Călători, Astra Trans Carpatic și Softrams sunt localizate aproximativ, pe baza informațiilor din sistemul de îndrumare a trenurilor din rețeaua feroviară.
Pe măsură ce fiecare operator feroviar va accepta să furnizeze accesul la date GPS, platforma ARF va fi actualizată, iar poziționarea trenurilor și informațiile oferite publicului călător vor fi mai precise”, mai indică Autoritatea.
Până acum, în anumite gări erau montante camere web care urmăreau panourile de sosiri sau plecări, pentru ca oamenii de acasă să știe dacă acele trenuri au, sau nu, întârzieri semnificative. Așadar, o surpriză plăcută din partea CFR Călători.