News

Tribunalul București, despre decizia din dosarul 10 august: „Este adoptată în baza legii, nu a sentimentelor”

03.03.2021 | 15:52
Tribunalul Bucuresti despre decizia din dosarul 10 august Este adoptata in baza legii nu a sentimentelor
ADVERTISEMENT

Tribunalul București a adus lămuriri cu privire la decizia de a nu redeschide dosarul 10 august. Reprezentații instituției au transmis că hotărârea are la bază dizpozițiile legale și probatoriul, nu sentimentele și emoțiile.

Respingerea cererii DIICOT de a redeschide respectivul dosar a stârnit reacții negative în rândul oamenilor, dar și a politicienilor. Reprezentanții Guvernului au criticat dur hotărârea magistraților.

ADVERTISEMENT

Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Tribunalului Bucureşti a transmis că reacțiile distribuite în spațiul public trebuie să păstreze echidistanța. Totodată au reamintit principiul democratic al separării puterilor în stat.

Tribunalul București, despre decizia din dosarul 10 august: „Este adoptată în baza legii, nu a sentimentelor”

„Hotărârea judecătorească este adoptată pe baza dispoziţiilor legale incidente cauzei şi pe baza probatoriului administrat pe parcursul fazelor procesuale specifice, nu pe bază de emoţii şi sentimente. Constatând că reacţiile manifestate provin preponderent din partea reprezentanţilor puterilor legislativă şi executivă, Tribunalul Bucureşti reaminteşte dispoziţiile constituţionale conform cărora în statul de drept şi în democraţie cele 3 puteri ale statului: legislativă, executivă şi judecătorească sunt separate şi în echilibru, colaborează şi se respectă reciproc, independent dacă soluţiile adoptate de fiecare dintre acestea sunt sau nu în acord cu aşteptările exponenţilor lor”, au transmis reprezentanții instituției, potrivit News.ro.

ADVERTISEMENT

Aceștia au mai adăugat că declarațiile din spațiul public trebuie să fie caracterizate de echidistanță: „discursul public la adresa hotărârilor judecătoreşti pronunţate trebuie să fie caracterizat de echidistanţă, pentru că numai respectând ordinea de drept şi hotărârile judecătoreşti se va restabili echilibrul social încălcat.”

Tribunalul București a hotărât marți respingerea cererii DIICOT de a redeschide dosarul 10 august. Decizia magistraților este una definitivă.

ADVERTISEMENT

Reacțiile politicienilor cu privire la decizia Tribunalului București de a nu redeschide dosarul 10 august

Guvernanții nu au văzut cu ochi buni hotârârea judecătorilor și au critica-o în termeni duri. Prim-vicepreşedintele PNL, Rareș Bogdan, a precizat că impresia lăsată este una dezolantă: „imaginea unei ţări abandonate, unde Justiţia umblă cu capul spart. Justiţia din România n-a înţeles absolut nimic din lupta românilor,” a adăugat el, precizând și că se va ajunge la CEDO.

Și Dacian Ciloș, copreşedintele USR-PLUS,  a declarat că nu se aștepta la o astfel de hotărâre: „nu este finalitatea pe care o așteptam nici eu și nici cetățenii acestei țări care au fost în Piața Victoriei, au avut de suferit și știu pe pielea lor ce s-a întâmplat acolo”.

ADVERTISEMENT

„Ca politicieni, vom respecta mereu deciziile justiției, chiar dacă uneori ele par nedrepte. Dar, tot ca politicieni, avem o datorie morală față de aflarea adevărului. Cetățenii trebuie să știe cine sunt responsabilii politici pentru ce s-a întâmplat pe 10 august, cei pe care organele de anchetă penală par să nu îi găsească”, a adăugat.

ADVERTISEMENT