VIDEO / Tribut pentru inventatorul tiki-taka, omul care e mai iubit la Barcelona şi decît zeul Messi

În această seară se vor întîlni pentru prima oară în istorie Barcelona şi Ajax, în prima etapă din grupa H a Ligii Campionilor. Unul dintre cei mai mari fotbalişti ai tuturor timpurilor,...
18.09.2013 | 20:31
VIDEO  Tribut pentru inventatorul tikitaka omul care e mai iubit la Barcelona si decit zeul Messi
ADVERTISEMENT

În această seară se vor întîlni pentru prima oară în istorie Barcelona şi Ajax, în prima etapă din grupa H a Ligii Campionilor. Unul dintre cei mai mari fotbalişti ai tuturor timpurilor, olandezul Johan Cruyff, nu se va afla în tribuna de pe Camp Nou, fiind în conflict cu actuala conducere a catalanilor. Deşi a fost invitat la dineul oficial organizat înaintea partidei din această seară, Johan Cruyff a declinat invitaţia şi a spus că nu va mai veni pe Nou Camp pînă cînd actuala conducere a catalanilor va pleca.

Cruyff a scris istorie în tricoul ambelor echipe, iar apoi a antrenat atît pe Ajax, cît şi pe Barcelona. Cotidianul madrilean AS i-a dedicat astăzi un filmuleţ olandezului în care se pot vedea cele mai importante momente din cariera lui Cruyff la Ajax, dar şi la Barcelona.

ADVERTISEMENT

VEZI VIDEO AICI!

Cruyff a jucat la Ajax între 1964 şi 1973 şi a reuşit să marcheze 190 de goluri în 240 de partide. Palmaresul lui Cruyff în tricoul lui Ajax este unul fabulos: 8 titluri de campion al Olandei, 5 Cupe ale Olandei, 3 Ligii ale Campionilor (2 dintre ele cu românul Ştefan Kovacs pe bancă), 2 Supercupe ale Europei şi o Cupă Intercontinentală.

În vara lui 1973, Johan Cruyff a ajuns la FC Barcelona. Catalanii au plătit peste 2 milioane de dolari, o sumă record la acea vreme. În cei 5 ani petrecuţi pe Camp Nou, Cruyff a marcat 48 de goluri în 143 de partide şi a cucerit un titlu şi o cupă.

ADVERTISEMENT

Cruyff are în palmares şi 3 Baloane de Aur.

În momentul în care a agăţat ghetele în cui, Cruyff s-a apucat de antrenorat şi i-a condus timp de 3 sezoane pe Ajax, unde l-a înlocuit pe mentorul său, Rinus Michels. Ca antrenor, Cruyff a cucerit cu Ajax 2 Cupe ale Olandei şi o Cupa UEFA.

Cruyff a revenit apoi în Catalunya şi a implementat la Barcelona celebrul tiki-taka, o idee de joc pe care formaţia blau-grana o foloseşte şi azi. Sub conducerea lui Cruyff, Barcelona a avut o perioadă extraordinară. Din 1988 şi pînă în 1996, perioadă în care a antrenat pe Barcelona, catalanii au cucerit o Ligă a Campionilor (prima din istorie), 4 titluri, o Cupă a Spaniei, o Cupă a Cupelor, o Supercupă a Europei şi 3 Supercupe ale Spaniei.

ADVERTISEMENT