Sport

Tricolorii au plecat în Croația și vor să își apere titlul mondial universitar

28.07.2018 | 11:02
Tricolorii au plecat in Croatia si vor sa isi apere titlul mondial universitar

Naționala de handbal masculin a plecat în Croația, la Campionatul Mondial Universitar, competiție pe care românii au câștigat-o în urmă cu doi ani. O dată la doi ani au loc întrecerile Campionatul Mondial Universitar de handbal, rezervat echipelor naționale care au în componență numai jucători-studenți. România a obținut cea mai strălucitoare medalie la ediția din 2016, de la Malaga, iar acum ”tricolorii” pregătiți de Eliodor Voica și Paul Mihăilă se gândesc iar la titlul suprem.

Handbaliștii români au plecat spre Rijeka, Croația, unde, la 30 iulie vor debuta în competiție împotriva Poloniei. Din grupa României mai fac parte trei selecționate asiatice: Japonia, Coreea de Sud și Taipei. Tricolorii se gândesc doar la câștigarea unei noi medalii mondiale, deși sunt conștienți că turneul final va fi unul extrem de dificil, iar presiunea pe umerii lor mult mai mare.

“Suntem gata de luptă și vom încerca să ne apărăm titlul cucerit acum doi ani. Cu siguranță mai avem loc pentru medalii. Mergem în Croația cu multă încredere. Aș face orice pentru un nou trofeu, pentru că sentimentul câștigării unei medalii este unic” – Vlad Rotaru, pivot România, campion mondial universitar în 2016.

“Sunt așteptări mari, există presiune, toți vor să ne învingă, dar noi ne gândim doar la medalii. Dorim să-i facem fericiți din nou pe românii. Cu vreo zece kilograme aș vrea să fie mai greu autocarul la întoarcere, să avem acolo toate medaliile de aur. Aș intra pe teren, să fim șapte în atac, să-mi ajut echipa, chiar dacă sunt portar…totul pentru o nouă medalie” – Ionuț Iancu, portar, campion mondial universitar în 2016.

“Suntem pregătiți, putem aborda cum trebuie competiția. Faptul că suntem campioni mondiali ne obligă să fim mai responsabili și să ne dorim din nou să câștigăm acest titlu. Omogenitatea poate fi punctul nostru forte, iar ambiția și dăruirea jucătorilor tineri pot fi decisive” – Eliodor Voica, antrenor echipa națională universitară a României.

Asiaticii, cei mai periculoși adversari

Naționala României nu a avut noroc la tragerea la sorți a grupelor de la Mondialul Universitar din Croația. Alături de tricolori mai fac parte din grupă Polonia, Japonia, Coreea de Sud și Taipei. Ultimii trei adversari sunt și cei care le dau “tricolorilor” cele mai mari bătăi de cap.

“Japonia este foarte bună, despre Polonia nu știu nimic, iar Taipei, și Coreea de Sud sunt oponenți dificili. Le-am povestit băieților care e atmosfera de la Campionatul Mondial Universitar, pentru mine a fost ceva unic acum doi ani, sper să simtă și colegii mei cei noi acum același lucru” – Ionuț Iancu, portar, campion mondial universitar în 2016.

“Nu am apucat să facem analiza adversarilor, dar știm cum joacă fiecare națională. Cel mai important este că noi suntem uniți, ne cunoaștem de la loturile naționale și sunt sigur că vom face meciuri bune. Nu se vorbește în vestiar decât de medalii” – Robert Militaru, inter România.

“Echipele asiatice reprezintă alt tipar din punct de vedere al jocului, nu au cel mai comod stil, dar este de datoria noastră să ne adaptăm” – Eliodor Voica, antrenor echipa națională universitară a României.

Lotul României pentru Campionatul Mondial Universitar din Croația:

Portari: Ionuț Iancu (Tatabanya), Răzvan Apostu (Minaur Baia Mare)

Extreme stânga: Cătălin Costea (CSU Suceava), Sabin Constantina (CSU Constantin Brâncuși Târgu Jiu)

Interi stânga: Robert Militaru (CSM București), Alexandru Tălmaciu (CNOT Brașov), George Scarlat (CNOT Brașov), Alex Dascălu (Știința Bacău), Gabriel Burlacu (CSU Suceava)

Centri: Octavian Bizău (CSA Steaua București), Ramon Șomlea (CSM București)

Inter dreapta: Bogdan Mănescu (CSM București)

Extremă dreapta: Alexandru Poteră (CSU Suceava)

Pivot: Vlad Rotaru (CSM București)

Antrenori: Eliodor Voica, Paul Mihăilă