Sport

Tricoul ”Mâna lui Dumnezeu” al lui Maradona, scos la vânzare. Cât costă și care sunt riscurile achiziționării

Sotheby scoate astăzi la licitație un tricou despre care se spune că a fost purtat de Maradona în meciul cu Anglia la CM 1986. Ar valora 4-6 milioane de lire sterline, dar autenticitatea este contestată.
20.04.2022 | 14:23
Tricoul Mana lui Dumnezeu al lui Maradona scos la vanzare Cat costa si care sunt riscurile achizitionarii
Până la 6 milioane de lire sterline s-ar putea obține, spun experții în lictații, pentru tricoul purtat de Maradona la meciul cu Anglia de la CM 1986. Una dintre fiicele legendarului jucător susține însă că este un fake. Foto: Sotheby
ADVERTISEMENT

Numărul 10 de pe spate, reprezentativ pentru Diego Maradona, este puțin șters. S-a păstrat însă albastrul iconic al selecționatei Argentinei, ca și stema galbenă a Federației Argentiniene de Fotbal vizavi de sigla Coq Sportif. Este tricoul pe care, se spune, l-a purtat El Pibe d’Oro în acel meci istoric cu Anglia, la Mondialul din 1986, și care, așa cum ați aflat deja din FANATIK, este scos azi la vânzare la Londra.

Sotheby estimează la 4-6 milioane de lire sterline tricoul lui Maradona

Fără îndoială, vorbim despre un obiect de colecție pe care orice fan al fotbalului și-l dorește. Astfel că și bugetul pe care potențialul cumpărător va trebui să-l pună pe masă este pe măsură.

ADVERTISEMENT

Experții Sotheby vorbesc despre o sumă între 4 și 6 milioane de lire sterline. Dar, cum vorbim despre o lictație, ofertele ar putea face ca și valoarea maximă amintită să fie depășită.

Și nu ne-ar mira. Vorbim despre un tricoul care i-a aparținut lui Diego Maradona, cel care, din păcate, a murit pe 25 noiembrie 2020. Și nu este vorba despre unul oarecare.

ADVERTISEMENT

Organizatorii afirmă că este exact exemplarul pe care Pibe de Oro l-a purtat la apogeul carierei sale. La Campionatul Mondial din Mexic, 1986. Și într-un joc de referință.

Este vorba despre sfertul de finală cu Anglia, disputat pe 22 iunie al acelui an. Un joc în care a izbutit acea bijuterie de cursă pornită din propriul teren la capătul căreia a marcat după ce își pierduse pe drum adversarii.

ADVERTISEMENT

Și este și meciul rămas în istorie pentru controversatul gol marcat cu mâna. ”Mâna lui Dumnezeu”, cum avea să spună Diego Maradona, sintagmă care avea să rămână în istorie.

Una dintre fiicele lui Diego contestă autenticitatea tricoului

Atenție însă! Trebuie să luați în calcul și un aspect semnalat de jurnaliștii de la Le Figaro. Care scriu că fiica lui Diego Maradona contestă autenticitatea tricoului. În ce sens?

ADVERTISEMENT

Nu este vorba despre faptul că nu este un original. Sau că Maradona nu l-ar fi îmbrăcat în acel meci. Doar că, potrivit uneia dintre fiicele jucătorului (jurnaliștii nu precizează care dintre ele), este cel din prima repriză. Așadar, nu cel în care a marcat cele două goluri. Și care, spune aceasta, s-ar afla în posesia unei cunoștințe.

Însă, pe de altă parte, cel care a pus la vânzare tricoul, este Steve Hodge. Internaționalul englez a evoluat în partida amintită și spune că l-a convins pe Maradona să facă schimbul.

A și povestit scena în cartea ”Mâna lui Dumnezeu”. ”Atunci când am coborât către vestiare, Mardona era cu doi colegi ai săi. L-am privit în ochi, mi-am dat jos tricoul, sugerând întrebarea «o șansă de schimb?» , și a venit direct, a spus o rugăciune și am făcut schimbul”.

Ulterior, a expus tricoul la Muzeul Național de Fotbal din Manchester, din 2002. Iar acum vrea să-l vândă.

Și reprezentanții Sotheby confirmă autenticitatea. Au apelat la o firmă specializată în acest tip de cercetare și care mizează pe studiul imaginilor, Resolution Photomatching.

Iar experții acesteia au confirmat că Maradona și-a schimbat într-adevăr tricoul la pauză, dar cel oferit spre vânzare este într-adevăr cel folosit în repriza a doua. Tricoul ”mâinii lui Dumnezeu ” și al ”golului secolului”.

ADVERTISEMENT
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost...
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost filmat.„Mamă, dar...”
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după...
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după ce a fost schimbat. Ce a făcut antrenorul
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată...
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată a natalității. De ce le este frică femeilor să devină mame
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă...
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă pe lângă amendă
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia....
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia. Toată averea escortei, de 3,4 milioane de euro, a fost confiscată
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care...
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care a omorât-o pe Melis, în Grădina Botanică
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Noi norme privind permisul auto. Ce va schimba viitorul Parlament European
Noi norme privind permisul auto. Ce va schimba viitorul Parlament European
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu...
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu iubita. Un detaliu a atras atenția tuturor
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt...
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt închiși, după ce au fost arestați la un festival din Mamaia
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume