Sport

Tricoul lui Maradona în care a înscris cu “mâna lui Dumnezeu” a fost scos la vânzare. Suma impresionantă pentru care a fost achiziționat

Diego Maradona a intrat în legendă prin cele două goluri înscrise în sferturile Mondialului din 1986 împotriva Angliei. Și tricoul purtat de starul argentinian s-a vândut la o licitație cu o sumă amețitoare.
04.05.2022 | 19:05
Tricoul lui Maradona in care a inscris cu mana lui Dumnezeu a fost scos la vanzare Suma impresionanta pentru care a fost achizitionat
Tricoul purtat de Diego Maradona în sfertul de finală cu Anglia de la Cupa Mondială din Mexic din 1986, scos la vânzare astăzi, are o poveste uluitoare în spate.
ADVERTISEMENT
04-05-2022
16:10

Tricoul lui Maradona, vândut cu peste 7 milioane de lire sterline

Tricoul purtat de Diego Maradona când a marcat două dintre cele mai memorabile goluri, pentru a elimina Anglia de la Cupa Mondială din 1986, a fost vândut la licitație cu peste 7 milioane de lire sterline.

Conform Sky News, tricoul a fost achiziționat cu 7.142.500 de lire sterline. Această sumă reprezintă un record pentru un articol sportiv.

”Acest tricou istoric este o amintire tangibilă a unui moment important nu numai în istoria sportului, ci și în istoria secolului al XX-lea. În săptămânile de când am anunțat licitația, am fost inundați deopotrivă de fanii sportului și de colecționari, cu o emoție palpabilă pe toată durata expoziției publice.

Acest entuziasm nefiltrat a avut ecou în licitație. Acesta este, fără îndoială, cel mai râvnit tricou de fotbal care a fost scos vreodată la licitație și, prin urmare, este potrivit ca acum să dețină recordul pentru orice obiect de acest gen”, a declarat Brahm Wachter, directorul Sotheby’s Streetwear and Modern Collectables, casa de licitații care a scos tricoul la vânzare.

Tricoul purtat de Diego Armando Maradona în cea de-a doua repriză a meciului cu Anglia, din sferturile de finală ale Cupei Mondiale din 1986 din Mexic, a fost scos astăzi la vânzare de biroul de la Londra al companiei Sotheby’s, iar estimările experților conduc spre stabilirea unui nou record în materie.

Tricoul lui Maradona din 1986, de peste 20 de ori mai valoros decât tricoul lui Pele din 1970

Conform specialiștilor Sotheby’s, tricoul cu care Maradona a înscris cu “mâna lui Dumnezeu”, apoi “Golul secolului” urmează să fie vândut pentru o sumă între patru și șase milioane de lire sterline. Astfel, ar fi doborât recordul deținut de tricoul legendarului jucător de baseball Babe Ruth, cumpărat în 2019 contra a 5,2 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Dar dincolo de aceste cifre impresionante, cu atât mai mult cu cât tricoul brazilianului Pele din finala Mundialului din 1970 a fost vândut cu numai 250 de mii de euro, povestea din spatele faimosului echipament purtat de Diego Maradona în meciul cu Anglia este absolut incredibilă.

Tricourile de bază ale Argentinei de la Cupa Mondială din Mexic erau revoluționare pentru acele timpuri, permițând aerului să circule prin interiorul materialului, lucru foarte important în condițiile în care majoritatea partidelor erau programate în plină arșiță, la peste 40 de grade Celsius. Nu la fel au stat lucrurile cu echipamentul de rezervă, confecționat din bumbac, iar diferența a fost resimțită din plin de echipa lui Carlos Bilardo în optimea cu Uruguay-ul, câștigată greu cu scorul de 1-0.

ADVERTISEMENT

Bilardo a vrut să găurească cu foarfeca tricoul inițial pentru jocul cu Anglia!

Selecționerul Argentinei, un maniac al micilor detalii, a sesizat imediat problema că pielea jucătorilor săi nu poate respira în acele tricouri albastre, îmbibate de sudoare, și a decis schimbarea lor de urgență. Cum nu mai aveau un al doilea rând de echipament de rezervă și cum sponsorul sportiv, Le Coq Sportif, nu avea timpul necesar pentru a livra o cantitate suficientă de tricouri până la jocul cu Anglia, pentru argentinieni a urmat o cursă contracronometru în cele nici patru zile rămase până la duelul considerat drept șansa revanșei pentru Războiul Malvinelor.

Bilardo s-a gândit inițial la o soluție de avarie prin găurirea cu foarfeca a tricourilor din meciul cu Uruguay, dar unul dintre jucători i-a spus-o direct în față: „Carlos, acesta este tricoul echipei naționale a Argentinei. Oare cum am putea ieși pe teren astfel?!”

ADVERTISEMENT

Așa că selecționerul a trimis prin Ciudad de Mexico doi angajați ai federației să cumpere 40 de tricouri albastre cu anchior, suficient de ușoare pentru ca jucătorii să nu se sufoce în ele sub soarele arzător și în smogul capitalei Mexicului.

Tricoul lui Maradona din meciul cu Anglia, cumpărat dintr-un magazin obscur din Ciudad de Mexico

După lungi căutări, aceștia au găsit un tip foarte ieftin, dar fără revoluționara tehnologie Air-Tech, motiv pentru care i l-au prezentat cu destulă reținere lui Bilardo. Dar când acesta verifica tricoul alături de alți membri ai staff-ului, Maradona a exclamat când l-a văzut: „Ce tricou frumos. Cu acesta vom învinge Anglia!”

ADVERTISEMENT

Un tip superstițios, Bilardo a luat totul ca pe un semn divin și a cerut achiziționarea altor 38 de tricouri. Dar ce era mai greu, de-abia urma să vină pentru că tricourile erau simple, nefiind personalizate cu sigla Federației Argentiniene și cu numerele de joc.

Salvarea a venit de la Club America, fosta echipă a lui Ilie Dumitrescu, la baza căreia se pregătea și naționala Argentinei. Un specialist în design a realizat logo-ul federației, dar a omis un detaliu major: laurii de la bază, lucru care se observă ușor și pe tricoul lui Maradona, scos astăzi la licitație.

Emblema de pe tricou – cusută, iar numărul de pe spate – călcat cu nici 24 de ore înaintea sfertului cu Anglia!

În privința numerelor de pe spatele tricourilor, a mai apărut o problemă întrucât acestea ar fi trebuit să fie albe, iar argentinienii găsiseră doar trei culori, roșu, galben și albastru. Și aici s-a apelat la o soluție de compromis, prin alegerea unor numere argintii pentru tricouri de fotbal american!

Așadar, existau siglele și numerele, doar că toate acestea trebuiau să fie așezate pe tricourile de joc, iar toată operațiunea s-a desfășurat cu nici 24 de ore înaintea sfertului cu Anglia, din 22 iulie 1986. Patru femei au cusut emblemele și au imprimat numerele cu fierul de călcat pe tricourile de joc ale Argentinei, sub privirile pline de admirație și de uimire ale lui Jorge Burruchaga: „Dacă vom câștiga Cupa Mondială, va trebui să li se facă o statuie tuturor celor de aici”.

În urmă cu zece ani, fostul proprietar al tricoului a refuzat să-l vândă cu 250 de mii de lire sterline

Chiar dacă Argentina a câștigat al doilea său titlu suprem în Mexic, ideea omului care a marcat golul decisiv al finalei cu Germania de Vest nu a fost pusă în practică. Maradona s-a încoronat campion mondial, după ce și-a lăsat tricoul în mâinile unui fost adversar din sfertul de pomină cu Anglia, Steve Hodge. Fotbalistul lui Aston Villa a devenit, astfel, „Omul cu tricoul lui Maradona”, după cum și-a intitulat și autobiografia, publicată în 2010.

Atunci, tricoul lui Diego fusese cotat la 250 de mii de lire sterline, dar Hodge a refuzat să îl vândă, preferând să-l ofere Muzeului Fotbalului Englez din Manchester, inaugurat în 2012. Un deceniu mai târziu, prețiosul trofeu este pe cale să stabilească un record în istorie în ceea ce privește cumpărarea unui tricou.

ADVERTISEMENT