Sport

Trier, oraşul care aşteaptă Crăciunul. Handbal, doar la arenă!

FANATIK.RO este la Campionatul Mondial de Handbal. Trier este gazda grupei A din care face parte şi România. Dar oraşul este în aşteptarea Crăciunului, handbalul fiind pe planul doi.
07.12.2017 | 16:41
Trier orasul care asteapta Craciunul Handbal doar la arena

Cel mai vechi oraş din Germania este Trier. Citadela care are în prezent 114.000 de locuitori a fost înfiinţată de celţi, în secolul 4 înaintea erei noastre, care i-au dat numele “Treuorum”, înainte să fie cucerit de romani, cu 1 secol înainte de naşterea lui Hristos.

Iar în oraş, naşterea Mântuitorului este evenimentul principal. Trier a intrat serios în febra Crăciunului. Străzile sunt împodobite, există un imens târg de Crăciun în centrul oraşului, iar în orice magazin intri se aud colinde, de cele mai multe ori în limba engleză. CLICK PE GALERIE FOTO PENTRU A VEDEA IMAGINILE 

Dar, în aceste zile, în Arena Trier se dispută meciurile din grupa A a Campionatului Mondial de Handbal. De când am ajuns în oraş, nu am văzut niciun afiş despre competiţie, doar la Arena Trier, din nordul oraşului apar panourile mari care anunţă marea competiţie. 

Locuitorii nu par foarte pasionaţi de eveniment, însă organizatorii au anunţat că în ultima zi de meciuri din grupa A, vineri, biletele sunt sold out. România joacă în ultima etapă împotriva Franţei, iar confruntarea nu va avea un caracter decisiv, tricolorele având deja locul asigurat în optimi. 

Târg de Crăciun, brazi de Crăciun, ornamente de Crăciun

Trier arată ca şi casa lui Moş Crăciun în aceste zile. Cel puţin centrul său, care nu e mic deloc. Un imens târg de Crăciun este plasat acolo. Totul se învârte în jurul marii sărbători. Galeriile comerciale sunt ornate în totalitate şi aproape jumătate din magazine vând produse de acest specific. 

După 3 zile de stat aici ne-am dat seama că poţi cumpăra orice fel de produs care să aibă simbol, Crăciunul. Şi zecile de tarabe nu stau degeaba deschise. De la ora 10:00 dimineaţa şi până la 22:00 este o adevărată efervescenţă, cu mulţi oameni care merg la târg cu familiile pentru a se relaxa.  CLICK PE GALERIE FOTO PENTRU A VEDEA IMAGINILE 

Handbalul, doar la sală

Atmosfera de competiţie se simte doar când intri în sală. Dacă ai sta în Trier zilele astea şi nu te-ai intersecta cu sala, cu greu ţi-ai putea da seama că se desfăşoară o mare competiţie sportivă în oraş. 

Dar, mai sunt sportivele participante, care în zilele libere se relaxează în centrul oraşului. După înfrângerea cu România, ibericele au încercat să uite de eşec cu o plimbare relaxantă în târgul de Crăciun a doua zi dimineaţa. 

Treningurile personalizate pentru fiecare ţară “trădează” faptul că în oraş se dispută şi o competiţie, afişele despre eveniment fiind inexistente. 

Trier, casa românilor

Fanii României au fost cei mai vocali la acest turneu final. Arena Trier e o sală ternă, ca să fim sinceri. Din capacitatea de 5000 de locuri nu sunt folosite nici 4000, peste 1000 de scaune nefiind scoase. 

Sunt mulţi români pe străzile oraşului, prezenţi mai ales în zilele de meci. Îi vezi pe stradă, stai de vorbă cu ei şi majoritatea spun că sunt aici pentru competiţie. Unii vin din oraşe apropiate, alţii de la mai mare depărtate, inclusiv Anglia sau Belgia, care şi-au luat condedii pentru a încuraja naţionala.

Copii, entuziasmaţi de handbal 

Şi plăcerea asta de a vedea şi de a încuraja echipa se observă în tribune. La meciul cu Spania, fanii au făcut o atmosferă extraordinară, sala din Trier fiind transformată. 

Vineri au loc ultimele meciuri de handbal la Trier, oraş care nu va simţi lipsa competiţiei. Dar, pentru ultima zi se anunţă o sală plină. În momentul în care nu sunt români în sală, atmosfera este asigurată de copii.

Organizatorii le-au făcut micuţilor o surpriză şi mai mulţi elevi de la şcoli apropiate de oraş au fost aduşi să asiste la meciurile de la ora 15:00.  O iniţiativă foarte bună care îi face pe copii să iubească şi să se îndrepte spre acest sport.  CLICK PE GALERIE FOTO PENTRU A VEDEA IMAGINILE