O delegație americană avându-l în frunte pe trimisul special al președintelui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a ajuns joi la Moscova pentru discuții cu oficialii locali privind o încetare temporară a focului în Ucraina. Între timp, Vladimir Putin s-a pronunțat pe acest subiect.
Vladimir Putin s-a arătat chiar dispus să-l sune pe Donald Trump în legătură cu armistiţiul. ”Propunerea (…) este foarte sensibilă, dar în privinţa detaliilor va trebui să discutăm cu partenerii noştri americani, poate că va trebui să-l sun pe domnul Trump pentru a discuta”, a declarat liderul de la Kremlin, la conferinţa de presă comună, ţinută alături de Alexander Lukaşenko.
În acelaşi timp, Putin se teme că Ucraina ar putea folosi încetarea temporară a focului pentru a mobiliza mai multe trupe pe front și pentru a se aproviziona cu armament.
O decizie în legătură cu un telefon dat la Casa Albă va fi luată probabil după întâlnirea de joi seară, cu trimisul special al președintelui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, cel care îi va prezenta termenii armistiţiului convenit marţi, cu Ucraina, în Arabia Saudită.
Joi, la Kremlin, Vladimir Putin a avut o întâlnire cu omologul său din Belarus, Alexander Lukaşenko. La finalul evenimentului, liderul rus a fost întrebat de ziariști despre propunerea SUA de încetare a focului în Ucraina.
În primă fază, Putin a început prin a-i mulțumi lui Trump pentru că ”acordă atât de multă atenție rezolvării conflictului din Ucraina”. Președintele rus a subliniat apoi că au fost ”o mulțime de întrebări despre încetarea focului” și adaugă că trebuie să vorbească mai întâi cu Trump.
Apoi, Putin a notat că Rusia este în favoarea unei încetări a focului de 30 de zile în Ucraina, dar întrebarea este ”cum va fi folosită această perioadă?”.
”Ar fi foarte bine ca partea ucraineană să obțină o încetare a focului pentru cel puțin 30 de zile. Și suntem pentru asta. Dar există nuanțe”, a spus Putin. ”Dacă oprim ostilitățile timp de 30 de zile, ce înseamnă asta? Că toți cei care sunt acolo vor pleca fără luptă?, a întrebat el.
Liderul de la Kremlin a mai spus că Rusia este de acord cu propunerile de a pune capăt ostilităților, dar numai cele care duc la pacea pe termen lung și elimină cauzele crizei.
Presa din Rusia scrie că trimisul special al președintelui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, care a ajuns deja la Moscova, va fi primit la Kremlin în cursul serii de joi. Acesta va purta discuții cu Vladimir Putin pe tema încetării focului în Ucraina pentru o perioadă de 30 de zile, notează Kommersant.
Reamintim că, pe 11 martie, în urma discuțiilor purtate în Arabia Saudită, Ucraina a acceptat propunerea SUA de încetare a focului de 30 de zile pe frontul de luptă. Ulterior, Washingtonul a promis că va transmite această propunere Moscovei. Joi, trimisul special lui lui Trump, Steve Witkoff, a sosit în Rusia pentru a discuta despre propunerea de încetare a focului și relațiile bilaterale.
În urmă cu două zile, delegațiile americană și ucraineană au ajuns la un acord privind pașii pentru încheierea războiului, în urma discuțiilor de la Jeddah, Arabia Saudită. Astfel, Kievul a acceptat un armistițiu de 30 de zile pe front. Acest ”deal” este echivalent cu reluarea asistenței pentru securitate furnizate de SUA.
Acum, Rusia trebuie și ea să își exprime acordul pentru acest armistițiu. Joi, 13 martie, Rusia și SUA sunt așteptate să poarte discuții bilaterale, la Moscova, pentru a discuta rezultatele întâlnirii americane cu reprezentanții ucraineni în Arabia Saudită. Un anunț în acest sens a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova.
În cursul acestei după-amiezi, trimisul special al SUA, Steve Witkoff, a aterizat deja la Moscova. ”Avionul de afaceri Gulfstream G650 din Qatar a aterizat la Moscova”, a transmis agenția Interfax.
Joi, cu câteva ore înainte ca oficialul de la Washington să aterizeze la Moscova, Rusia a anunțat că refuză o încetare temporară a focului în Ucraina. În opinia Kremlinului, un armistițiu acum ar oferi Ucrainei un ”respiro”.
Iuri Uşakov, consilierul lui Vladimir Putin pentru politică externă, a declarat joi la televiziunea de stat că Moscova doreşte mai degrabă un acord pe termen lung care să ţină cont de interesele sale, relatează Kyiv Independent.
”Credem că obiectivul nostru este o reglementare pașnică pe termen lung. Ne străduim pentru aceasta. O soluționare pașnică care să țină cont de interesele legitime ale țării noastre și de preocupările noastre cunoscute”, a spus Ușakov la televiziunea de stat.
Ușakov a adăugat că i-a ttansmis poziția Rusiei cu privire la încetarea focului chiar consilierului american pentru securitate națională Mike Waltz. ”Am subliniat poziția noastră că acest lucru (încetarea focului) nu este altceva decât un răgaz temporar pentru armata ucraineană, nimic mai mult”, a spus rusul.
Toate privirile sunt joi spre palatul prezidențial de la Kremlin. Aici, toată lumea așteaptă comentariile lui Vladimir Putin cu privire la posibilitatea încetării focului de-a lungul liniei frontului.
Președintele Rusiei are o întâlnire cu omologul său din Belarus, Alexander Lukaşenko. Acesta a zburat joi la Moscova, unde urmează să poarte discuţii cu Vladimir Putin. După întâlnire, cei doi vor susține o conferință de presă.
De peste ocean, președintele SUA, Donald Trump, așteaptă vești de la omologul său rus Vladimir Putin cu privire la poziția sa față de propunerea de armistițiu de 30 de zile pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că îl va accepta.
Un document care ar fi fost redactat în februarie de un grup apropiat de FSB pentru Kremlin prezintă cererile Rusiei privind orice încheiere a războiului în Ucraina. Jurnaliștii de la The Washington Post (WP), care au analizat documentul, scriu că acesta prevede o listă de cereri maximaliste ale Rusiei.
Printre acestea ar fi respingerea planurilor preliminare ale președintelui Donald Trump pentru un acord de pace în termen de 100 de zile ca fiind ”imposibil de realizat” și poziția că ”o rezolvare pașnică a crizei ucrainene nu poate avea loc înainte de 2026”.
De asemenea, Rusia respinge varianta ca Occidentul să trimită forțe de menținere a păcii în Ucraina. În plus, insistă asupra recunoașterii suveranității Rusiei asupra teritoriilor ucrainene aflate, în prezent, sub controlul forțelor rusești.
Potrivit WP, Putin dorește o nouă împărțire prin crearea unei zone tampon în nord-estul Ucrainei, la granița cu regiuni rusești precum Briansk și Belgorod, dar și o zonă demilitarizată în sudul Ucrainei, lângă Crimeea.