După 16 zile de competiţie, Jocurile Olimpice de la Paris se apropie de final. Duminică seara, de la ora 22:00, va avea loc ceremonia de închidere de pe Stade de France. Iar la final, din toate punctele de vedere, această ediţie s-a dovedit un real succes.
Organizatorii au avut ambiţii uriaşe pentru JO 2024, iar pentru a le pune în aplicare au fost nevoiţi să “paralizeze” Parisul, una dintre cele mai importante metropole ale lumii. Decizia a fost criticată dur de localnici iniţial, care se plângeau că au de suferit din cauza acestor modificări.
Într-adevăr, să circuli cu maşina în Paris pe parcursul Jocurilor Olimpice era un adevărat coşmar, mai ales că zona din centru era complet restricţionată, iar rutele ocolitoare au fost foarte aglomerate. Dar a fost costul pe care organizatorii l-au plătit pentru a duce Jocurile Olimpice în oraş, în inima lui.
Astfel, am avut concursuri olimpice în Place de la Concorde, competiţiile de volei de plajă s-au desfăşurat în faţa Turnului Eiffel, acolo unde s-a încheiat şi cursa de ciclism, iar finalul de la maraton a fost pus la Domul Invalizilor. Şi aici să nu mai menţionăm atmosfera extraordinară de la competiţiile de scrimă, organizate în Grand Palais.
Arta a fost combinată cu sportul într-un mod foarte subtil, iar asta a dat nişte imagini unice atât pentru fotografi, cât şi pentru suporterii de rând. Cum să nu fii impresionat când scrimerii coboară pe scările unui muzeu şi ajung pe planşă într-un palat, în faţa a 8-10.000 de fani?
Un succes răsunător l-au avut la capitolul public. Evident, francezii sunt fini cunoscători ai mai multor sporturi, dar să umpli aproape fiecare sesiune din fiecare arenă este remarcabil. Se vorbea la începutul Jocurilor Olimpice de multe bilete nevândute. Ei bine, lucrurile au stat diferit.
Indiferent de competiţie, arenele au fost pline ochi. Fie că vorbim de pentatlon modern, de fotbal, scrimă, volei de plajă sau chiar noul break dance. Nu mai vorbim de competiţii populare precum finalele de înot, finalele de atletism, de baschet sau volei. Iar din acest punct de vedere, organizatorii au dat lovitura.
Pe parcursul Jocurilor Olimpice şi localnicii au lăsat încrâncenarea la o parte şi au dat toată energia pentru a-şi susţine favoriţii. Sportivii francezi au avut parte de o galerie masivă, de o susţinere incredibilă, drept dovadă şi rezultatele foarte bune obţinute de gazde.
Să umpli de două ori pe zi Stade de France la sesiunile de atletism nu este puţin lucru. 80.000 de oameni dimineaţa şi 80.000 de oameni seara, zi de zi, timp de o săptămână.
Cu atât mai mult cu cât preţurile au fost piperate la bilete. La puţine competiţii preţul era sub 100 de euro, în timp ce la finalele de înot, atletism sau gimnastică un tichet costa de la 4-500 de euro în sus.
Chiar dacă transportul la suprafaţă a fost paralizat în unele zone, iar la metrou au fost închise trei staţii din centru, organizatorii au reuşit să se descurce cu fluxul mare de spectatori. Au fost rare momentele în care trenurile, metrourile şi celelalte mijloace de transport în comun nu au făcut faţă.
Probabil cea mai mare provocare a fost tot la Stade de France, acolo unde era şi cel mai mare număr de spectatori. Dar timpul de aşteptare a fost rezonabil, nu mai mare de 20 de minute pentru a urca într-un mijloc de transport în comun, în cele mai aglomerate perioade.
Chiar şi la competiţiile care s-au desfăşurat în afara Parisului, cum au fost competiţiile de canotaj şi kaiac-canoe de la Vaires sur Marne, fanii au avut mijloace de transport dedicate la dispoziţie, fiind ghidaţi foarte bine de voluntari.
În plus, la toate mijloacele de transport în comun au fost montate foarte multe afişaje ca să îi ducă pe fani la arena dorită, având în vedere că în Paris au fost peste 20 de locaţii în care s-au desfăşurat competiţii sportive.
O sumă uriaşă a fost investită în măsurile de securitate de la aceste Jocuri Olimpice. Şi având în vedere că nu a fost niciun incident major, investiţiile au meritat, în Paris fiind creat un climat de siguranţă pentru sărbătoarea sportului mondial.
Timp de două săptămâni, Parisul a fost capitala sportului mondial şi a depăşit aşteptările din punct de vedere organizatoric. Ediţia 2024 a Jocurilor Olimpice rămâne una iconică, în care sportul şi arta au fost combinate maiestuos în Paris. Dar, principalul element al succesului a fost publicul: formidabil!