Sport

Triumful lui David Popovici, prilej pentru o nouă gafă a lui Eduard Novak! Cum s-a scuzat ministrul: “Nu eu postez!”

Printre cei care l-au felicitat oficial pe David Popovici pentru aurul mondial s-a numărat și Ministrul Sportului, care a stârnit din nou controverse. Eduard Novak a încercat să dreagă ulterior busuiocul la TV.
21.06.2022 | 13:36
Triumful lui David Popovici prilej pentru o noua gafa a lui Eduard Novak Cum sa scuzat ministrul Nu eu postez
Ministrul Eduard Novak a stârnit o nouă controversă prin mesajul de felicitare adresat lui David Popovici. Foto: facebook
ADVERTISEMENT

După ce a câștigat aseară aurul mondial în proba de 200 de metri liber la Campionatul Mondial de Natație, David Popovici a primit o mulțime de mesaje de felicitare. Nu au lipsit cele ale conducerii sportului românesc, iar cel al ministrului Eduard Novak a avut darul de a stârni o nouă controversă.

Sintagma ”toate inimile României au bătut astăzi în pieptul lui” înlocuită în mesajul în maghiară al ministrului Novak

Așa cum a obișnuit, Eduard Novak, etnic maghiar, numit în Guvern din partea UDMR, a postat un mesaj bilingv pe Facebook. Iar între cele două texte există diferențe.

ADVERTISEMENT

Una dintre ele, semnalată de fostul jurnalist sportiv Florin Gongu, este majoră. Mai precis, sintagma ”Toate inimile României au bătut azi” s-a transformat în ”Toate gândurile noastre i-au dat putere azi”.

postare Novak

”Bilingvul ministru al sportului, ciclistul “român” care nu știe imnul României, s-a trezit și el s-o facă pe interesantul! Atât, că patriot nu e în stare să fie! Așa că l-a felicitat și el pe David Popovici!

ADVERTISEMENT

Dar, a avut două mesaje! Unul pentru cetățenii români: “Toate inimile României au batut azi” (apropo, câte inimi o avea România?!?) și unul pentru cei maghiari: “ toate gandurile noastre i-au dat putere azi”.

Practic, din exprimare, acest ministru îi scutește pe etnicii maghiari de supliciul de a se simți români! Se pare că omul nu știe să scrie România în limba maghiară! Absolut jenant! Jignitor chiar!, este pasajul în care Florin Gongu semnalează gafa lui Novak.

ADVERTISEMENT

Cum a reacționat ministrul

Reacția publică a ministrului s-a făcut auzită astăzi, într-o intervenție televizată la ProArena. ”Nu eu postez, nu eu traduc. Cine a tradus a considerat că sună mai bine așa. Eu nu am ce comenta. Maghiara nu se traduce cuvânt cu cuvânt. Nu mai speculați pentru că nu are sens”, a spus ministrul.

După care a încercat să abată atenția de la această gafă afirmând: ”Pot să spun că și pe mine m-a surprins, am trăit multe în cei 35 de ani de sport de performanță. Am luat legătura cu antrenorul lui, abia puteam să vorbesc, să găsesc niște cuvinte să-l felicit.

ADVERTISEMENT

Mă bucur foarte mult că David este un talent real și un băiat foarte serios, crește de la an la an. Nu ne putem baza doar pe talent, dar a demonstrat că se poate și în România și dacă avem un proiect pe termen lung cu înotul putem să dezvoltăm niște campioni.

Cu siguranță acest rezultat nu mi se datorează mie sau Ministerului. Noi am reușit în 2 ani să dublăm bugetul Federației de Înot, dar este doar un petic pus pe răni”.

ADVERTISEMENT