Sport

Triumful lui Villarreal în Europa League, mai mult decât un trofeu. Spania va avea 5 echipe în Liga Campionilor

Succesul echipei Villarreal din finala Europa League (1-1 și 11-10 după lovituri de departajare) este la fel de important atât pentru club, cât și pentru fotbalul spaniol.
27.05.2021 | 08:47
Triumful lui Villarreal in Europa League mai mult decat un trofeu Spania va avea 5 echipe in Liga Campionilor
Jucătorii lui Villareal sărbătoresc cîştigarea Europa League, după o finală cu Manchester United
ADVERTISEMENT

”Submarinul galben” a cucerit, miercuri, primul trofeu din istoria de aproape 100 de ani a clubului. Ce nu au reușit în întrecerile interne, fotbaliștii lui Unai Emery au obținut în competițiile continentale.

Triumful celor de la Villarreal din Europa League este, însă, și triumful fotbalului iberic care în viitoarea ediție a Ligii Campionilor va alinia cinci echipe.

ADVERTISEMENT

Cinci echipe din Spania, direct în grupele UEFA Champions League

Conform regulamentelor UEFA, câștigătoarea trofeului Europa League primește, pe lângă un bonus financiar consistent, dreptul de participare în viitoarea ediție a Ligii Campionilor.

Și nu doar că Villarreal va fi primită la masa bogaților, ci va intra în competiție direct în faza grupelor, ceea ce înseamnă o vizibilitate uriașă și evident alte bonusuri.

ADVERTISEMENT

Însă, pe lângă beneficiile micului club din Villarreal, cel mai câștigat este fotbalul spaniol care va avea în ediția 2021/2022 a Ligii Campionilor nu mai puțin de cinci echipe, calificate direct în faza grupelor.

Campioana Atletico Madrid, rivala Real Madrid, FC Barcelona și Sevilla, sunt celelalte patru grupări iberice care vor participa în UCL, direct în grupe.

ADVERTISEMENT

Există, însă, și posibilitatea ca Spania să piardă două reprezentante, pe Real Madrid, respectiv Barcelona, față de care UEFA pregătește sancțiuni din cauză că nu renunță la ideea organizării unei competiții paralele cu Liga Campionilor.

Ce s-a întâmplat în precedentele ediții când Spania a avut 5 reprezentante în Liga Campionilor

Ediția 2021/2022 nu este singura în care Spania va alinia la start cinci formații. Același lucru s-a mai întâmplat și în ediția 2015/2016, când Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Valencia și FC Sevilla, în calitate de câștigătoare a Europa League, dar și în ediția 2016/2017 când au participat Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Villarreal și din nou Sevilla, în aceeași calitate de câștigătoare a Europa League.

ADVERTISEMENT

Interesant este că de fiecare dată când Spania a avut cinci reprezentante în Liga Campionilor, Real Madrid a câștigat trofeul.

În 2016, ”los blancos” s-au impus după executarea loviturilor de departajare în fața rivalei locale, Atletico. A fost 1-10 după 90 de minute și prelungiri, și 5-3 pentru Real după loviturile de departajare.

Un an mai târziu tot Real Madrid avea să câștige trofeul, de această dată fără emoții, scor 4-1 cu Juventus Torino.

Imediat după acea finală multipla campioană a Italiei achita 100 de milioane de euro celor de la Real Madrid pentru transferul lui Cristiano Ronaldo.

ADVERTISEMENT