News
notix pixel id

Trombă marină la Marea Neagră. Care sunt cauzele acestui fenoment rar. Video

Imagini spectaculoase au fost surprinse deasupra Mării Negre, cu o trombă marină ce se apropia de țărm.
08.08.2021 | 17:12
Trombă marină la Marea Neagră. Care sunt cauzele acestui fenoment rar. Video
Trombă marină filmată la Novorossisk/ Foto: Facebook - Margarita Cerkasova
ADVERTISEMENT

O rusoaică din Novorossiisk, oraș aflat pe coasta estică a Mării Negre a filmat o trombă marină formată în larg ce se apropia amenințător de țărm, informează observatornews.ro.

A fost nebunește de frumos și foarte înfricoșător. Vârtejul se îndrepta chiar spre noi”, scris Margarita Cerkasova pe contul său de Facebook.

Trombele marine apar atunci când apar diferențe mari de temperatură între apa mării și aer. Astfel, apare o masă de aer rece care trece peste apele calde ale mării, iar la contactul dintre ele, vântul poate căpăta o mișcare de rotație, care duce la formare trombei marine.

ADVERTISEMENT

Ce este tromba marină

Așa-numita tornadă de apă apare ca o coloană noroasă, sub forma unei pâlnii, în care sunt antrenată particule de apă ridicate de pe suprafața mării.

Șansele ca acest fenomen să apară sunt mai mari în cazul norilor cumulonimbus, un nor de mari dimensiuni care se poate dezvolta pe verticală până la 15-17 kilometri.

ADVERTISEMENT

De obicei, apariția tornadei de apă este precedată de ploi puternice și furtună pe mare. Fenomentul durează cel mult 4-5 minute, iar fenomenul își pierde din intensitate pe măsură ce se apropie de țărm.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 865. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri