Cum să păstrezi corect usturoiul. Trucul simplu care te va ajuta să te bucuri mai mult de el, fără ca acesta să încolțească. Este asul din mânecă a grădinarilor cu experiență.
Usturoiul este un ingredient de bază în gastronomia românească. Acesta se folosește foarte des în bucătărie și este apreciat pentru aroma sa deosebită și pentru gustul pe care îl dă mâncărurilor.
Pe parcursul iernii, păstrarea usturoiului devine o adevărată provocare pentru gospodine. De cele mai multe ori, acesta tinde să încolțească, iar în astfel de momente, gustul și textura lui se schimbă.
Usturoiul încolțit nu este periculos și mai poate fi folosit, însă, gustul său nu va mai fi același. Usturoiul încolțit are o ușoară notă amară, motiv pentru care este cel mai bine să nu fie consumat.
Dacă vrei ca usturoiul să se păstreze mult timp fără să încolțească, atunci trebuie să cunoști câteva trucuri legate de depozitarea lui. În acest fel, va rezista fără probleme o perioadă mult mai lungă și va avea același gust intens.
Una dintre cele mai simple metode de păstrarea a usturoiului este depozitarea lui în congelator. Se recomandă ca acesta să fie pus într-o pungă de plastic care se sigilează foarte bine.
De asemenea, usturoiul mai poate fi și tocat înainte de a fi pus în congelator. Este important de reținut faptul că acesta își va schimba textura după congelare, însă, nu și gustul.
De obicei, este cel mai bine ca usturoiul să fie depozitat separat de alte alimente. Este recomandat să stea departe de cartofi sau ceapă, deoarece acestea conțin etilenă. Etilena este un gaz care poate accelera procesul de încolțire al usturoiului.
Dacă alegi să păstrezi usturoiul la temperatura camerei, cel mai bine este să nu îl pui în caserole sau pungi de plastic. Acestea sunt medii lipsite de aer care favorizează încolțirea usturoiului. În schimb, poți opta pentru pungi din carton sau săculeți textili.
Cel mai bine este ca usturoiul să fie păstrat într-un loc bine aerisit, ferit de lumina soarelui. Mediile cu temperaturi scăzute și umiditate, precum frigiderul, nu fac decât să grăbească încolțirea lui.