Trucul care te scapă de insecte. Ce trebuie să faci pentru a scoate căpușa din piele. Specialiștii în domeniul medical ne recomandă să fim foarte atenți la zonele verzi, indiferent că este vorba de un parc sau de o pădure.
Metoda care te ține departe de insecte. Ce este indicat să faci pentru a elimina complet căpușa care s-a instalat în piele și care poate cauza foarte multe probleme oamenilor, printre care se numără encefalita și boala Lyme.
Doctorii de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara recomandă să nu așteptăm, ci să acționăm imediat ce am observat că avem o insectă pe corp. În felul acesta se poate reduce riscul de transmitere a bolilor în organism.
În plus, este foarte important să se folosească o pensetă special concepută pentru astfel de acarieni. Medicii le sugerează oamenilor să aibă răbdare și să nu apese pe piele sau să strângă căpușa care s-a instalat.
„Îndepărtați căpușa cât mai repede posibil. Dacă observați că o căpușă s-a atașat de dumneavoastră sau de animalul dumneavoastră de companie, îndepărtați-o imediat folosind o pensetă de căpușe.
Trageți ușor și ferm, încercând să extrageți întreaga căpușă. Nu apăsați sau nu strângeți căpușa deoarece acest lucru ar putea provoca eliberarea de bacterii în corp”, au spus doctorii, conform dcmedical.ro.
„Pentru excursii mai lungi se poate aplica pe haine, încălțăminte și echipamente un insecticid pe bază de permetrină 0,5%. Folosiți plase de insecte dacă dormiți în natură, pe pământ sau în cort.
Folosiți plase anti insecte în jurul patului și folie de protecție. Dezinfectarea hainelor: tratarea hainelor folosite în zonele posibil contaminate cu căpușe prin spălarea și uscarea cel puțin o oră cu aer cald/fierbinte”, au adăugat medicii din Timișoara.
De asemenea, cadrele medicale au mai subliniat că trebuie evitate zonele cu vegetație densă, mai ales în sezonul cald. Primăvara și vara căpușele obișnuiesc să stea în iarba înaltă, în zonele forestiere sau ierboase.
Purtați bluze și pantaloni lungi, de preferat de culoare deschisă, atunci când ieșiți în locuri unde ar putea exista astfel de insecte. Aplicați repelenți pe piele și îmbrăcăminte înainte de a ieși din casă, conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Substanțele chimice, cum ar fi DEET-ul, pot ajuta la respingerea căpușelor. E foarte important să evitați să vă așezați direct pe sol atunci când petreceți timp în aer liber. În plus, doctorii recomandă dușul zilnic pentru a verifica prezența vreunei căpușe.