Cum să adormi repede, chiar și atunci când nu îți este somn. Această metodă este folosită de japonezi, iar cei care au testat-o garantează că are efect. Ce trebuie să faci, de fapt, pentru a te asigura că te odihnești.
Insomniile afectează din ce în ce mai multe persoane, iar stresul tot mai prezent în viața de zi cu zi este una dintre cauzele care îi împiedică pe oameni să se odihnească. Lipsa somnului poate avea efecte serioase, nu doar pe termen scurt, ci mai ales în timp, pe termen lung.
Dacă ți s-a întâmplat să te așezi în pat, după o zi lungă, dar să nu poți sub nicio formă să adormi, știi cât de frustrant poate fi. Iar atunci când în dimineața următoare te trezești devreme, situația devine chiar mai neplăcută.
În asemenea momente, poți apela la metoda japoneză prin care poți adormi în maxim trei minute, ce îmbină tehnici folosite de soldații japonezi, piloții militari, dar și principii din Zen și meditația orientală.
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să găsești poziția corectă. Stai întins pe spate, cu brațele relaxate pe lângă tine. Închide ochii și lasă-ți toată atenția pe senzațiile din corp.
Folosind tehnica samurailor Zen, relaxează-te începând de la cap în jos. Fă o scanare mentală a fiecărei zone și repetă în gând: „Relaxez fruntea. Relaxez ochii. Relaxez obrajii…”.
Continuă treptat, trecând la: gât, umeri, piept, abdomen și picioare. Un truc simplu este să strângi ușor fiecare grupă de mușchi, apoi lasă-i complet liberi. Asta ajută corpul să învețe cum să scape de tensiune.
Următorul pas pe care trebuie să-l faci dacă vrei să adormi în 3 minute este respirația 4-7-8, o tehnică Zen adaptată care liniștește sistemul nervos, scade ritmul cardiac și induce starea de somn.
Inspiră pe nas timp de 4 secunde, ține-ți respirația 7 secunde, apoi expiră lent pe gură timp de 8 secunde. Repetă exercițiul de 4 ori. Pasul patru este reprezentat de metoda japoneză „nu gândi la nimic”, perfectă pentru atunci când gândurile nu-ți dau pace.
Imaginează-ți o pânză albă sau un lac liniștit, în timp ce îți repeți în gând „nu gândesc, doar simt” sau „sunt calm, totul e liniște”. Unii japonezi folosesc și imaginea unui cer gol sau a unor nori care trec – simbol al gândurilor care vin și pleacă fără să le oprești.
Un alt truc este răcirea zonei capului, folosind o pernă rece, sau aerisirea camerei înainte de culcare, deoarece japonezii sunt de părere că „somnul vine când capul e rece și picioarele sunt calde”, conform click.ro.