Pe lângă faptul că este delicioasă, conopida murată este bogată în vitamine B și C, are puține calorii și ajută la o digestie sănătoasă. Află rețeta completă mai jos.
Toamna e sezonul murăturilor, iar conopida nu ar trebui să lipsească din cămară. Dacă vrei să te bucuri de murături crocante și aromate tot timpul anului, secretul stă în prepararea corectă a saramurii.
Saramura este de fapt cheia succesului atunci când vine vorba de o conopidă crocantă și gustoasă. Saramura trebuie să devină mediul perfect care permite fermentarea corectă a legumelor.
Pentru murături reușite, ai nevoie de 20-30 de grame de sare la fiecare litru de apă, scrie libertatea.ro. Cel mai important este să te asiguri că sarea se dizolvă complet în apă, astfel încât lichidul să fie îndeajuns de sărat ca să prevină apariția bacteriilor dăunătoare.
4 kg conopidă
15-20 căței de usturoi
8 frunze de dafin
8 linguri boabe de piper negru
8 crenguțe de mărar (poți folosi și mărar uscat)
5 litri de apă aproximativ
10 linguri de sare
În primul rând, oocupă-te de conopidă, care nu trebuie să aibă stricăciuni sau alte imperfecțiuni. Spală-o bine și rupe-o în buchețele mai micuțe, potrivite pentru borcan. Nu le face prea mari, ca să le poți aranja frumos.
Borcanele trebuie să fie perfect curate înainte de orice, altfel se strică murăturile. Pune-le la fiert sau la cuptor la 100 grade Celsius pentru 15 minute să se sterilizeze bine.
Pentru a realiza sarmura, care are o importanță deosebită în această rețetă, pune apa într-o oală mare și adaugă sarea. Lasă să fiarbă și amestecă din când în când până când vezi că s-a dizolvat toată sarea. După ce e gata, las-o să se răcească pentru un timă la temperatura camerei. Nu o adăuga fierbinte peste conopidă.
În fiecare borcan pune câțiva căței de usturoi tăiați în două, mărar, două frunze de dafin și boabe de piper. Apoi poți începe să aranjezi buchețelele de conopidă cât mai strâns, dar fără să le zdrobești între ele.
Când borcanele sunt pregătite, toarnă saramura rece peste legume. Ai grijă să acopere toată conopida și lasă cam doi centimetri liberi în partea de sus a borcanului.
Pune capacele sterilizate și închide bine borcanele. Trebuie să le ții într-un loc răcoros și întunecat, ideal ar fi într-o cămară sau într-un beci.
În circa 3-4 săptămâni, conopida va fi gata de mâncat. Dacă ai făcut totul cum trebuie, te vei bucura de murături gustoase și crocante, pe toată perioada iernii.