Acesta este trucul prin care poți verifica dacă un străin a avut acces la rețeaua ta Wi-Fi. Pentru a elimina dispozitivele necunoscute, ai de făcut câțiva pași simpli.
Internetul face parte din viața multor persoane în ziua de astăzi, motiv pentru care este recomandat să-ți iei toate măsurile de siguranță, mai ales atunci când vine vorba despre conexiunea wireless.
Există situații în care o persoană din afara locuinței poate avea acces la rețeaua ta Wi-Fi, fără să îți dai seama de acest lucru.
În această situație, s-ar putea ca viteza internetului să fie redusă, dar pot apărea și riscuri de securitate, cum ar fi accesarea datelor personale. În cazuri mai grave, pot fi desfășurate activități ilegale în numele tău.
Dacă suspectezi că cineva străin ți-a accesat rețeaua Wi-Fi, poți verifica acest lucru. De altfel, poți lua măsuri pentru a preveni accesul neautorizat al altor persoane.
Un semn că rețeaua ta este accesată de altcineva este dat de scăderea bruscă a vitezei conexiunii. În plus, poate apărea un consum neobișnuit de date într-o zi, semn că un dispozitiv necunoscut ar putea fi conectat la router.
În acest caz, poți să faci un simplu test. Toate dispozitivele pe care le utilizezi trebuie oprite sau scoase din priză. Dacă luminile LED de pe routerul Wi-Fi continuă să indice traficul intens, atunci înseamnă că este o problemă.
Mai există, de asemenea, și posibilitatea ce unele setări ale routerului să fie modificate, deși nu ai făcut vreo actualizare. Dacă panoul de administrare indică o nouă rețea virtuală sau un alt nume de rețea, dar și reguli de securitate schimbate, atunci o persoană străină ar fi putut să-ți acceseze rețeaua.
Dacă te confrunți cu un astfel de caz, este recomandat să schimbi parola. În același timp, e bine să verifici istoricul setărilor din interfața e administrare a routerului Wi-Fi.
În primă fază, se recomandă să accesezi interfața de administrare a dispozitivului Wi-Fi. În cazul celor mai multe modele de router, poți să introduci în bara de adrese a browserului IP-ul standard, precum 192.168.0.1 sau 192.168.1.1., notează playtech.ro.
După ce ai intrat în interfață, te poți conecta folosind numele de utilizator și parola care au fost setate inițial sau, după caz, pe cele alese ulterior.
Intră apoi în secțiunea “Dispozitive conectate” sau “Clients”. Acolo vei putea vedea lista completă cu echipamentele care utilizează rețeaua ta Wi-Fi.
Dacă pe listă apare un nume de dispozitiv pe care nu îl cunoști, dar și o adresă MAC necunoscută, dezactivează-le din listă. Imediat după acest pas, este necesar să schimbi parola Wi-Fi.
Poți dezactiva și funcția WPS, dacă îți dorești să ai parte de mai multă siguranță. Aceasta este recunoscută ca fiind o vulnerabilitate des întâlnită în cazul routerelor care sunt mai vechi. Și routerele care nu au primit actualizări de firmware pot avea această problemă.
După ce elimini toate dispozitivele necunoscute, setează o parolă puternică pentru rețeaua Wi-Fi. Aceasta trebuie să conțină litere mari și mici, dar și cifre și simboluri. Nu alege combinații simple pentru parolă, cum ar fi date de naștere sau numele membrilor familiei sau ale animalelor de companie.
Un alt pas este să actualizezi metodele de securizare a rețelei la WPA3, dacă ai această opțiune la routerul tău.
Este recomandat să faci actualizarea firmware-ului routerului Wi-Fi. Pentru acest lucru, poți verifica regulat site-ul producătorului, de unde poți descărca cea mai recentă versiune care e disponibilă.
Actualizările vor îmbunătăți performanța generală, iar riscul de probleme de securitate va fi unul redus. În general, este bine să previi orice situație neplăcută să verifici periodic lista cu dispozitivele conectate la rețeaua Wi-Fi, pentru a le elimina pe cele străine.