Grăsimea din cuptor poate fi curățată cu un singur ingredient. Trucul este unul simplu și este utilizat de foarte mult timp de către gospodine. Este ieftin și foarte eficient.
Atunci când vine vorba despre curățenie, există sarcini plăcute pentru unele persoane, dar și altele care nu sunt deloc pe placul multora. Curățarea cuptorului poate fi o adevărată povară, mai ales dacă în interior sunt pete de grăsime arsă.
În prezent, există numeroase soluții de curățare pe care le poți achiziționa de la supermarket, dar nu toate dau rezultatele dorite. Există, însă, un truc vechi, folosit încă din secolul al XIX-lea, care poate fi de mare ajutor.
Acest truc nu presupune prea mult efort din partea ta și te poate scăpa rapid de grăsimea și murdăria din cuptor. Ai nevoie de un produs utilizat atât în bucătărie, cât și la curățenie, și anume bicarbonatul de sodiu.
Produsul a fost introdus pentru prima oară în anul 1846, potrivit celor de la Weald & Downland Living Museum. Nu a durat foarte mult până când oamenii și-au dat seama că bicarbonatul de sodiu poate avea și alte utilizări, nu doar la gătit.
“Bicarbonatul de sodiu a fost văzut ca un agent de curățare multifuncțional. Se folosea pentru curățarea cuptoarelor, lustruirea argintăriei și curățarea tigăilor de cupru. A devenit un articol de uz casnic esențial, în primul rând pentru că era nou și interesant și părea să funcționeze”, au scris experții de la muzeu, potrivit express.co.uk.
Bicarbonatul de sodiu este ușor alcalin și poate dizolva grăsimea acidă și mâncarea, dar și alte pete dificile din cuptor. În același timp, este un ingredient abraziv, iar petele pot fi îndepărtate fără a zgâria suprafața.
Mai mult, este absorbant și te ajută să scapi de mirosurile neplăcute. Bicarbonatul de sodiu nu este toxic, așa că poate fi ideal pentru persoanele care preferă să utilizeze o metodă de curățare naturală.
Rafturile și tăvile din cuptor se scot și se pun în chiuvetă, unde pot fi lăsate la înmuiat în apă. Suprafața cuptorului se șterge ușor cu o cârpă umedă pentru a putea îndepărta orice firimituri sau urme de alimente.
După aceea, se amestecă aproximativ 120 de grame de bicarbonat de sodiu cu câteva linguri de apă fierbinte, până când se formează o pastă. Consistența trebuie să fie asemănătoare cu cea a aluatului pentru prăjituri pentru a putea acoperi petele din cuptor.
Cu ajutorul unui burete sau cu mâinile, întinde pasta de bicarbonat de sodiu pe tot interiorul cuptorului. Ai grijă să eviți, însă, elementul de încălzire.
Pasta de bicarbonat de sodiu se lasă să acționeze pentru câteva ore sau chiar peste noapte. În acest timp, soluția formată va descompune grăsimea.
După ce ai lăsat pasta să acționeze, șterge bicarbonatul de sodiu uscat cu ajutorul unei cârpe umede. Petele ar trebui să dispară imediat după ce soluția a acționat.
Dacă petele nu au dispărut, lasă bicarbonatul să acționeze pentru mai mult timp. O altă variantă este să adaugi și câteva pahare de oțet alb în compoziție. Împreună cu bicarbonatul de sodiu, acest ingredient va produce o reacție, iar grăsimea va fi eliminată mult mai ușor.
La final, șterge bine cuptorul pentru a îndepărta orice reziduu de pastă de bicarbonat de sodiu. Adaugă înapoi rafturile și tăvile, care trebuie să fie complet uscate.