Trucuri de hidratare, să faci faţă caniculei

Ionuţ Cataramă   
in Hotnews
26/07/2016, 18:10
Trucuri de hidratare, să faci faţă caniculei

Urmează două zile toride în întreaga ţară, după cum avertizează Administraţia Naţională de Meteorologie. Vor fi temperaturi de 35-37 de grade, chiar şi 38, în unele regiuni.

Dacă pe lângă moleşeală, ai ameţeli şi dureri de cap însemnă că ai nevoie de mai multe lichide.Hidratarea este importantă pe timp de caniculă, apa fiind necesară pentru menţinerea în formă a corpului, pentru reglarea temperaturii. În plus, asigură mobilitatea şi transportul de elemente nutritive în organism. Un singur pahar cu apă, la fiecare 15-20 de minute, este excelent pentru a preveni deshidratarea. Atenţie, însă, nu trebuie aşteptat până la apariţia senzaţiei de sete.

Câtă apă e bine să bei

Pentru adulţi, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii recomandă un aport de 1 ml de apă pentru o kcal, iar pentru copii 1,5 ml pentru o kcal, ceea ce corespunde cu 35ml/kg corp la vârsta adultă şi cu 50-60 ml/kgcorp la copii. Pe caniculă, se poate ajunge la un necesar de 2-2,5 litri/zi la adulţi. Femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să acorde şi ele o importanţă mare hidratării, având nevoie zilnic de 600-400 ml de apă mai mult decât în mod obişnuit. Aceleaşi recomandări se fac în pentru persoanele bolnave, aflate în perioadă de convalescenţă sau pentru sportive.

Necesarul zilnic de lichide poate să provină din:

– apă sau ceaiuri – circa 1500 ml

– alimente (fructe, legume, lactate) – aproximativ 700-1000 ml

– procesele de oxidare din interiorul corpului la finalul cărora se eliberează apa metabolic – 300 ml/zi

Ce băuturi nu sunt indicate

Nu se recomandă consumul de băuturi alcoolice, deoarece alcoolul favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

Şi cafeaua ori băuturile cu conţinut ridicat de cofeină sau zahăr trebuie limitate, pentru că sunt puternic diuretice.

Foarte multe persoane cred că, dacă beau sucuri naturale, ceaiuri şi cafea, satisfac nevoia de hidratare a organismului. Este bine de ştiut însă că toate sucurile din fructe şi legume, dar şi ceaurile din plante medicinale au şi un efect diuretic, ceea ce le face să elimine apa din corp. Ideal ar fi să bei apă, sucuri naturale făcute în casă şi ceaiuri medicinal în proporţii egale.

Care este cea mai bună apă

Apa de izvor şi cea minerală au un conţinut bogat de magneziu, cu efect protector asupra sistemului cardio-vascular. Unele tipuri de ape din comerţ au un conţinut ridicat de sodiu şi calciu, care trebuie evitate de persoanele hipertensive şi de cele cu predispoziţie spre formarea calculilor urinari sau biliari.

Citeşte mai mult aici

Ştirea MOMENTULUI

Cătălin Golofca e dorit de Craiova, însă FC Botoşani nu renunţă la el: “Avem oferte, dar nu-l dăm”

Orice informatie si/sau declaratie preluata din acest material se face numai cu citarea sursei FANATIK.RO si, obligatoriu, cu LINK ACTIV catre prezentul material. In caz contrar, persoanele fizice si/sau juridice care incalca drepturile de autor ale FANATIK.RO, prevazute si protejate de Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, sunt direct raspunzatoare legal pentru orice prejudiciu astfel cauzat.

Închide ×