Deși mulți sperau să vină primăvara, iarna și-a intrat în drepturi. Iar temperaturile scăzute vin la pachet și cu gheață să polei. Dacă vrei să știi cum să nu aluneci, următoarele trucuri sunt ceea ce ai nevoie.
Iarna s-a întors în forță în România. Temperaturile au scăzut, iar zăpada s-a așternut într-un strat generos. Deși pare, mai degrabă, vremea perfectă pentru un ceai și o carte bună, este necesar să ieșim în continuare din casă, pentru treburile zilnice.
Temperaturile scăzute din această perioadă favorizează formarea gheții și poleiului pe drumuri și trotuare, iar acest fenomen crește semnificativ riscul de alunecare și accidentare.
Suprafețele înghețate sunt extrem de periculoase, mai ales când sunt acoperite de un strat subțire de zăpadă sau când nu sunt vizibile la prima vedere. Astfel, este esențial să fim atenți la pașii pe care îi facem, mai ales pe străzile sau trotuarele necurățate corespunzător, pentru a evita posibilele incidente.
Astfel, dacă vrei să știi cum să nu aluneci pe gheață, este important să începi prin a face pași mici și târșâiți, cu degetele curbate, sprijinindu-te pe toata talpa pentru a avea stabilitate.
În plus, mută-te cu grijă și utilizează-ți brațele pentru a-ți păstra echilibrul. Ferește-te să îți ții mâinile în buzunare sau să porți greutăți, deoarece aceste acțiuni îți pot afecta stabilitatea și te pot face mai predispus la căzături sau incidente neplăcute.
Este esențial să alegi încălțămintea potrivită, cu talpă aderentă. Ca să nu aluneci, fii atent la drum, deoarece gheața poate fi invizibilă. În plus, dacă stai la casă, nu lăsa gheața sau poleiul să se formeze.
Curăță imediat treptele, trotuarul și aleea, utilizând granule antiderapante pentru a reduce riscul de alunecare și accidente. Chiar și dacă ții cont despre aceste sfaturi, tot există riscul de a te dezechilibra.
Studiile arată că, de la pierderea echilibrului până la atingerea solului, trec mai puțin de două secunde – un interval extrem de scurt pentru a avea timp să reacționezi corespunzător. Printre cele mai frecvente răni cauzate de astfel de căzături se numără entorsele, fracturile la încheieturi, șolduri, glezne sau umăr, dar și loviturile grave la cap, notează cancan.ro.
Pentru a nu te răni, dacă deja ai alunecat, ține capul ridicat întotdeauna. Evită contactul direct al capului cu solul, protejându-ți zona cefei sau frunții. De asemenea, nu încerca să te sprijini pe mâini. Acest reflex, deși natural, poate cauza fracturi la încheieturi. În schimb, încearcă să te rostogolești pe lateral pentru a distribui impactul într-un mod mai echilibrat.