Trucurile pe care le poți folosi pentru a avea parte de un cozonac pufos. Dacă le respecți, poți să ai parte de un cozonac ca cel din imaginile pe care le-ai apreciat dintotdeauna.
Secretul acestui cozonac constă, în primul rând, în ingredientele pe care le folosim. Trebuie să fie ingrediente de cea mai bună calitate și mai ales să avem multă răbdare, pentru că acest preparat tradițional care nu lipsește de pe masele de sărbători nu poate fi grăbit.
Partea bună la acest cozonac este că nu se va usca a doua zi, ci se va menține proaspăt pentru o perioadă mai mare de timp.
Un truc foarte important pentru ca cozonacul tău să iasă foarte pufos este ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei, așa că trebuie să îți organizezi timpul în funcție de acest lucru și să scoți ingredientele din frigider cu circa jumătate de oră înainte de a te apuca de prepararea cozonacului.
Iată de ce ingrediente ai nevoie:
-1 kg făină
-14 g drojdie uscată sau 40 g drojdie proaspătă
-10 gălbenușuri
-coajă de la 1 lămâie și 1 portocală
-250-300 g zahăr
-400 ml lapte cald
-150 g unt moale
-50 ml ulei
-vanilie sau 1 păstaie de vanilie
-1 praf de sare
-după gust stafide, rahat, cacao, nuca, fructe confiate
-1 ou pentru uns
Un alt truc foarte important este că trebuie să frământăm cozonacul foarte bine și să nu ne grăbim când facem acest lucru, până când acesta se desprinde de pe mâini.
Un alt lucru foarte important dacă vrem să avem un cozonac pufos ca al celor mai buni bucătari este că trebuie copt mai întâi la foc mic pentru circa 10 minute, la 160 de grade, și apoi focul trebuie să fie mai mare până la finalul coacerii sale, adică la 180 de grade.
Dacă focul este puternic de la început, atunci cozonacul se va crăpa și nu va fi la fel de pufos cum am dori.
Un alt truc foarte important este să lăsăm aluatul să crească și să îl frământăm de trei ori, cu pauze de câteva minute între reprizele de frământare.