News

Trump-Biden, în topul celor mai strânse alegeri din istorie. Un vot a decis al 19-lea președinte din SUA

13.11.2020 | 19:40
TrumpBiden in topul celor mai stranse alegeri din istorie Un vot a decis al 19lea presedinte din SUA
ADVERTISEMENT

Lupta plină de suspans dintre Donald Trump și Joe Biden va intra din multe puncte de vedere în istoria alegerilor din SUA. Controversele, acuzațiile de fraudă sau declarațiile pompoase ale lui Trump vor păstra bătălia din 2020 în amintirea americanilor alături de alte episoade memorabile petrecute de-a lungul timpului.

Sunt cele mai multe voturi strânse de un președinte, dar și cele mai multe adunate de un pierzător – așa rescriu istoria alegerile de anul acesta. În plus, primele rezultate păreau că îndreaptă planeta spre alți 4 ani cu Donald Trump. Apoi, răsturnarea dramatică a venit odată cu votul prin corespondență. Războiul Biden-Trump s-a întors cu 180 de grade în doar câteva ore.

ADVERTISEMENT

Poveștile alegerilor din Statele Unite ale Americii cuprind și alte situații poate chiar mai tensionate. FANATIK îți spune cum un singur vot a decis al 19-lea președinte, dar și cum a fost ales în funcție un candidat care a ieșit pe locul 2.

Trump-Biden nu e singura bătălie dramatică din istorie. Un vot a decis un președinte

Foto: Hepta.ro

””Cine îşi vinde libertatea în schimbul prosperităţii le va pierde pe ambele.” – Thomas Jefferson, al treilea președinte al Americii.

Înainte de toate trebuie reamintit faptul că liderul de la Casa Albă este ales după un criteriu pe cât de riguros pe atât de atipic. America e formată din 50 de state, incluzând extremitățile Alaska și Hawaii. Practic, fiecare stat din SUA primește un anumit număr de voturi pentru colegiul electoral. Acesta este format din 538 de electori. Cine ia statul, ia și voturile aferente. Câștigătorul este candidatul care adună minim 270 de electori.

ADVERTISEMENT

Principiul colegiului electoral există de la începuturi, dar din 1964 s-a ajuns la totalul de 538. Joe Biden va fi al 46-lea președinte din America. În total, au fost 59 de alegeri prezindențiale.

Recent, alegerile din 2000 râman cimentate în timp. Atunci, republicanul George W. Bush l-a învins pe democratul Al Gore pentru 5 electori (271-266). Totul s-a decis în Florida, acolo unde Gore a cerut renumărarea voturilor. După zile lungi de așteptare, Curtea Supremă a respins plângerea democratului și l-a trimis la Casa Albă pe Bush. Al Gore, activist împotriva încălzirii globale, câștigase în 2000 votul cetățenilor, dar a pierdut cursa colegiului electoral. După cum spuneam mai sus, alegerile prezindențiale din SUA sunt complicate.

ADVERTISEMENT

După înfrângere, democratul avea să creeze un documentar (”Un adevăr incomod”) care a deschis ochii despre modificările climatice și riscurile pe care le poate întâmpina omenirea dacă poluarea nu va fi oprită. Gore a luat premiul Nobel pentru pace în 2007.

Diferență de 1 vot. Așa a fost ales al 19-lea președinte SUA

Rutherford B. Hayes. Foto: Hepta.ro

”Dorinţa mea este să văd această boală a omenirii, războiul, eradicată pe pământ.” – George Washington, primul președinte din SUA.

Mergem adânc în istoria Americii și ne oprim în 1876. Atunci, Rutheford B. Hayes a ajuns în funcție având un singur vot peste adversarul său politic. Și în acest episod, câștigătorul a fost învins la votul popular al oamenilor. Rutherford a avut 250.000 de voturi în minus față de democratul Samuel Tilden, dar s-a impus la colegiul electoral, scor 185-184.

ADVERTISEMENT

Era deja a doua oară când un candidat pierdea votul popular, dar devenea președinte. În total, acest lucru s-a întâmplat de 5 ori. Cel mai recent, chiar la alegerile anterioare dintre Trump și Hillary Clinton.

Trump-Biden. Președinți din SUA care au pierdut votul popular al cetățenilor

  • 1824 – John Quincy Adams
  • 1876 – Rutherford B. Hayes
  • 1888 -Benjamin Harrison
  • 2000 – George W. Bush
  • 2016 – Donald Trump

Bătălia Trump-Biden intră în istorie pentru dramatismul creat, dar și pentru contextul în care s-au desfășurat alegerile. Omenirea se confruntă cu un inamic invizibil, iar anul 2020 reprezintă o deviere și o schimbare totală a comportamentului uman. Pandemia provocată de coronavirus a avut un rol determinant în alegerile din SUA. Vorbim de o criză sanitară fără margini, dar și de o criză financiară foarte greu de gestionat.

Învingătorul a ieșit pe locul 2

Foto: Hepta.ro

”Instituţiile bancare sunt mai periculoase decât armatele mobilizate.” – Thomas Jefferson

Da, s-a întâmplat și această anomalie în alegerile din SUA din 1824.  Atunci, Andrew Jackson câștiga și votul popular, dar și votul electorilor (89-74). Totuși, acesta a pierdut în fața lui John Quincy Adams.

Cum s-a ajuns aici? Alegerile cu numărul 10 din istoria SUA au avut 4 candidați. Procesul s-a derulat similar cu cel din prezent, iar învingătorul trebuia să atingă jumătate din voturile date de electori. Numărul magic era 131. Cum toți cei patru politicieni au luat un număr semnificativ de voturi, câștigătorul nu a putut ajunge la prag. Jackson, deși pe primul loc, a strâns doar 89 din 131 de voturi necesare.

Astfel, președintele a fost decis de Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii. John Quincy Adams a devenit singurul președinte SUA care nu a avut numărul cel mai mare de voturi primite de la colegiul electoral.

  • ”Caracterul este precum un copac, iar reputaţia precum umbra lui. Umbra este ceea ce credem despre el, dar copacul este cel adevărat.” – Abraham Lincoln, al 16-lea președinte din SUA.
ADVERTISEMENT