News

Trump susține în continuare că a câștigat alegerile. Primul discurs politic după Casa Albă

01.03.2021 | 14:11
Trump sustine in continuare ca a castigat alegerile Primul discurs politic dupa Casa Alba
ADVERTISEMENT

Donald Trump este în continuare convins că a câștigat alegerile prezidențiale de anul trecut și a făcut aluzie la o posibilă candidatură la următorul scrutin. Fostul președinte nu a uitat niciuna dintre teoriile sale favorite, chiar dacă au fost demontate deja de specialiști. 

Donald Trump a fost vorbitorul principal la Conferința pentru Acțiune Politică Conservatoare (CPAC). După aproape șase săptămâni de liniște neobișnuită, discursul său a fost plin de afirmații bizare, interpretări greșite și chiar minciuni.

ADVERTISEMENT

Ultima dată când Trump a folosit în mod public genul de limbaj pe care l-a utilizat duminică a fost atunci când Congresul a certificat victoria electorală a lui Biden și o mulțime du susținători ai lui Trump a invadat Capitoliul SUA.

Teoriile conspirației din discursul lui Donald Trump

Fostul comandant suprem pare captiv într-o realitate paralelă, la care aderă milioane de adepți ai săi, că a fost victima unui efort masiv de fraudă electorală. Astfel ideea principală pe parcursul întregului discurs a fost că, de fapt, el a câștigat alegerile prezidențiale, cu o diferență zdrobitoare.

ADVERTISEMENT

„După cum știți, tocmai au pierdut Casa Albă”, a spus Trump, referindu-se la echipa de campanie a lui Joe Biden, care a câștigat Colegiul Electoral cu 306 voturi la 232. Dar cine știe poate chiar decid să-i bat pentru a treia oară, OK?”

Mai târziu în discurs, el și-a exprimat poziția și mai succint: „Am câștigat primele alegeri. Am câștigat și al doilea mandat”.

ADVERTISEMENT

Așa cum a confirmat votul electorilor, Congresul, cele peste 60 de procese pierdute, oficiali ai administrației Trump, precum fostul avocat William Barr și chiar mulți (dar cu siguranță nu toți) oficiali republicani la nivel de stat, Joe Biden a câștigat înfruntarea electorală.

Fostul președinte a dat vina pe o litanie de factori pentru pierderea alegerilor, de numărarea voturilor alegătorilor decedați care până la prelungirea termenelor pentru votul prin poștă în timpul pandemiei.

ADVERTISEMENT

„Democrații au folosit virusul chinezesc ca scuză pentru a schimba toate regulile electorale, fără aprobarea legiuitorilor din fiecare stat, ceea ce face ilegal procesul de vot. A avut un impact masiv asupra alegerilor”, a spus Trump.

Este adevărat că multe state au extins accesul la vot pe fondul pandemiei, dar s-a întâmplat în state roșii (republicane) și albastre (democrate), deopotrivă de către instanțe și legiuitori. De asemenea, este obișnuit, nu ilegal, ca instanțele să interpreteze disputele sau să aplice decizii în cazurile de drept electoral în moduri care au efecte practice pentru alegători pe teren, scrie The Independent.

Pandemia, motiv de atac la Joe Biden

Fostul președinte a făcut, de asemenea, afirmații înșelătoare cu privire la pandemia de coronavirus, cum ar fi faptul că Joe Biden nu credea că există un vaccin contra Covid când a preluat funcția, o posibilă insinuare cu privire la starea mentală a actualului președinte, pe care Trump a pus-o în discuție în mod repetat pe parcursul campaniei.

Afirmația lui Donald Trump este pur și simplu falsă.

„A spus că nu există vaccin, mai spune-o odată, Joe”, a spus Trump. „Nu cred că a spus asta într-un mod rău intenționat. Cred cu siguranță că a spus-o pentru că nu avea habar ce se întâmplă ”.

Declarația fă cută de administrația Biden a fost că nu exista niciun plan de distribuire a vaccinului contra Covid.

„Procesul de distribuire a vaccinului, în special în afara caselor de îngrijire medicală și a spitalelor comunitare în ansamblu, nu exista cu adevărat atunci când am ajuns la Casa Albă”, a declarat în ianuarie Ron Klain, șeful de cabinet de la Casa Albă.

Fostul președinte a pictat, de asemenea, o imagine mult mai roz despre efectele pandemiei de Covid-19 asupra economiei americane.

„Spre deosebire de alte țări care au dificultăți, nu ne-am prăbușit”, a spus președintele. „Ne-am întors triumfători”, indicând nivelurile record ale pieței bursiere către sfârșitul președinției sale.

Bursa nu este însă o reflectare a întregii economii, iar Trump a fost de fapt primul președinte de la Herbert Hoover, în timpul Marii Depresii, care a părăsit funcția cu mai puțini americani angajați decât atunci când a început. Mai mult, țări precum China și Noua Zeelandă au revenit într-o măsură mult mai mare la viața economică normală decât SUA în timpul pandemiei.

Atacuri la sportivii transgender

Președintele a insistat, de asemenea, că recordurile sportive ale femeilor de pretutindeni au fost doborâte de „bărbați biologici”, o modalitate extrem de disprețuitoare de a descrie femeile transsexuale în sport.

„O mulțime de recorduri noi sunt doborâte în sportul feminin. Urăsc să spun asta, doamnelor. Dar o mulțime de recorduri sunt spulberate”, a spus Trump. „Dacă acest lucru nu se schimbă, sportul feminin, așa cum îl știm, va dispărea”, a prezis el.

Această contestare în masă a deținătorilor de recorduri pare să fi apărut de nicăieri, iar avertismentele cu privire la o infiltrare secretă în masă a sportivilor trans sunt o tactică obișnuită a celor care se opun acordării de drepturi civile depline comunității LGTBQ +.

Trump nu a uitat nici de imigrație

Donald Trump a făcut din imigrație – și denaturări grosolane ale faptelor despre imigrație – un element central al ascensiunii sale politice, așa că nu este de mirare că a revenit la acest lucru la CPAC.

El a criticat agenda pe imigrație a lui Biden ca o încercare de a „anula securitatea frontierelor”, ducând la un „dezastru umanitar auto-provocat”.

“Joe Biden a declanșat un aflux masiv de imigranți ilegali, pe care nu i-am mai văzut niciodată”, a spus Trump în timpul discursului său.

Temerile la granița sudică a SUA au crescut de fapt din aprilie 2020 și sunt determinate de o serie de factori, de la legăturile familiilor, la oportunitățile economice, la schimbările climatice, la instabilitatea regională, la uraganele din noiembrie din America Centrală.

Mai mult, experții în migrație dau vina pe o serie de politici ale administrației Trump pentru probleme umanitare, cum ar fi efectele traumatice asupra separării copiilor de familii, un zid la frontieră care i-a împins în mod fatal pe migranți în zone periculoase îndepărtate și protocoalele „Rămâneți în Mexic”, care au blocat mii de migranți în lagăre mizerabile de-a lungul frontierei în timp ce așteptau judecarea cazurilor de solicitare de azil.

Nu în ultimul rând, energia regenerabilă

Fostul președinte a atacat și energia regenerabilă în discursul său, criticând modul în care democrații susțin mai mult „morile de vânt care nu funcționează atunci când ai nevoie de ele”, referindu-se la turbinele eoliene.

Aceasta este o referire probabilă la subiectul de discuție conservator, potrivit căruia sursele regenerabile de energie electrică din Texas au fost de vină pentru întreruperile care au lăsat mii de persoane blocate fără căldură sau apă, în timp ce furtunile de zăpadă au lovit statul săptămâna trecută.

Cea mai mare parte a energiei electrice din acest stat, în jur de 80%, provine din combustibili fosili și energie nucleară, nu din energie solară sau eoliană.

ADVERTISEMENT
Tags: