News

“Trupe de PR”. Luptătorii ceceni mai activi pe social media și mai puțin pe front, susțin ucrainenii

Pe lângă luptele directe între ucraineni și ceceni, între cele două armate se poartă și un război al declaraților și insultelor, purtat prin intermediul rețelelor de socializare.
19.03.2022 | 01:11
Trupe de PR Luptatorii ceceni mai activi pe social media si mai putin pe front sustin ucrainenii
Prezența luptătorilor ceceni în Ucraina a fost anunțată de câteva săptămâni. Credit foto: Captură video YouTube
ADVERTISEMENT

Forțele cecene joacă un rol important în planurile de război ale lui Vladimir Putin în Ucraina, experiența acestora fiind considerată de mulți experți occidentali un avantaj important al armatei ruse în acest conflict.

“Clovnii îşi abandonează echipamentul”

În acest război, mesajele pe social media joacă un rol important, cei care luptă folosindu-se de tehnologiile moderne pentru a-și susține cauza, dar și pentru a-și ridiculiza și demotiva inamicul.

ADVERTISEMENT

O prezență activă pe rețelele de socializare are chiar liderul luptătorilor ceceni, Ramzan Kadârov, care susținea că se află pe teritoriul ucrainean, postând fotografii și clipuri video alături de soldații săi și amenințându-i pe cei care se află în Kiev.

Cecenii nu sunt singurii care folosesc rețelele sociale pentru a-și umili adversarii, ucrainenii folosindu-le cu succes chiar împotriva celor pe care întreaga lume în consideră luptători de elită. Astfel, armata Ucrainei a posta un video în care îi numește “clovni” pe soldații veniți din Cecenia, notează Adevărul.

ADVERTISEMENT

“Clovnii îşi abandonează echipamentul şi se ascund”, este mesajul pe care armata l-a postat alături de clipul video în care luptătorii ceceni par a fugi din vehiculele militare atunci când sunt atacați se soldații ucraineni.

O publicație din Ucraina, care comentează imaginile obținute de pe camera unui soldat cecen descrie, la rândul său, în mod modul în care operează acești luptători.

ADVERTISEMENT

“Kadîrovţi din forţele speciale Tik-Tok fug ca şobolanii împreună cu orcile ruseşti, părăsindu-şi echipamentul”, ar fi scris jurnaliștii de la Vartovih Espreso.

Diferența dintre modul în care sunt prezentați în mass media sau pe social media și modul în care luptătorii ceceni se comportă pe teren a fost observată și de Ruslan Leviev, fondatorul unui grup de investigații numit Conflict Inteligence Team.

ADVERTISEMENT

Acesta atrage atenția asupra faptului că deși reprezentanții cecenilor au anunțat că vor lupta și că vor cuceri Kievul, luptătorii lui Ramzan Kadârov nu prea au fost văzuți pe linia frontului.

“Vedem des că au fost prezenţi pe teritoriul Ucrainei încă de la începutul conflictului, dar până la urmă nu i-am văzut niciodată participând la bătălii. Mai degrabă sunt trupe PR. (…) În general, PR-ul lor este realizat într-o retorică agresivă, că suntem luptători atât de duri, suntem gata să curăţăm Kievul în două zile. Până la urmă, au trecut aproape trei săptămâni de război şi nici măcar nu au luat parte la vreo bătălie”, a explicat Ruslan Leviev.

ADVERTISEMENT