News

Trupele americane, atacate cu rachete în Siria. Pe cine suspectează Washingtonul

Pentagonul a anunțat sâmbătă seara că forțe neidentificate au lansat o rachetă asupra unei baze militare americane din Siria
09.10.2022 | 14:54
Trupele americane atacate cu rachete in Siria Pe cine suspecteaza Washingtonul
Trupe americane în Siria. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit armatei americane, atacul cu rachetă asupra bazei militare, ce găzduiește atât soldați americani cât și forțe locale, nu a provocat răniți sau pagube materiale.

Trupele americane, atacate cu rachete în Siria

Armata, într-o scurtă declarație, a precizat că racheta de 107 mm nu a reușit să lovească nimic în interiorul complexului american Rumalyn Landing Zone situat în nord-estul Siriei.

ADVERTISEMENT

„Mai multe rachete au fost găsite la locul de lansare”, a precizat Comandamentul Central al armatei americane, care supraveghează trupele americane din Orientul Mijlociu, potrivit Reuters.

Comandamentul Central nu a precizat cine crede că ar putea fi responsabil pentru atacul eșuat.

Acest atac a avut loc la doar două zile după ce un raid rar al elicopterelor americane asupra unui sat controlat de guvern în nord-estul Siriei a ucis joi un militant al Statului Islamic, urmat câteva ore mai târziu de un atac aerian american separat care a ucis alți doi militanți.

ADVERTISEMENT

Pe cine suspectează Washingtonul

Forțele americane s-au desfășurat pentru prima dată în Siria în timpul campaniei administrației Obama împotriva Statului Islamic, în parteneriat cu un grup condus de kurzi numit Forțele Democratice Siriene.

În Siria se află aproximativ 900 de soldați americani, majoritatea în estul țării.

Totuși, Washingtonul a acuzat milițiile susținute de Iran pentru atacurile asupra trupelor americane din ultimele luni. Aceste forțe susținute de Iran și-au stabilit un punct de sprijin în Siria în timp ce luptau în sprijinul președintelui Bashar al-Assad în timpul războiului civil din Siria.

ADVERTISEMENT

La finalul lunii august, trei soldați americani au suferit răni minore în urma a două atacuri separate cu rachete în Siria.

SUA au răspuns cu lovituri folosind elicoptere de atac AH-64 Apache, nave de luptă AC-130 și artilerie M777, potrivit CENTCOM, ucigând patru militanți afiliați Iranului și distrugând șapte lansatoare de rachete, potrivit NBC News.

ADVERTISEMENT

“Vom răspunde în mod corespunzător și proporțional la atacurile asupra membrilor serviciilor noastre”, a declarat generalul de armată Michael “Erik” Kurilla, comandantul CENTCOM. “Niciun grup nu va ataca trupele noastre cu impunitate. Vom lua toate măsurile necesare pentru a ne apăra oamenii noștri”.

ADVERTISEMENT