News

Trupele americane din România, gata de război: ”Suntem pregătiți să trecem granița în Ucraina

Trupele americane care staționează în România, sunt considerate ”linia întâi a frontului NATO”, fiind cele mai apropiate de granița cu Ucraina.
22.10.2022 | 15:24
Trupele americane din Romania gata de razboi Suntem pregatiti sa trecem granita in Ucraina
Aproape 5.000 de soldați americani sunt staționați în România / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Circa 4.700 de soldați americani se află staționați, anul acesta, în România, ca urmare a primului transfer al unității aeropurtate americane în Europa, după circa 80 de ani.

România a devenit esențială pentru NATO, din punct de vedere strategic

Măsura vizează întărirea frontului estic al NATO și a fost pregătită încă din vara anului trecut.

ADVERTISEMENT

Războiul din Ucraina a făcut ca România să capete o importanță deosebită din punct de vedere militar, ținând cont și de ieșirea la Marea Neagră.

În acest context, colonelul american Edwin Matthaidess a anunțat că Divizia 101 aeropurtată prezentă în România este pregătită să intre în Ucraina, în cazul unei noi escaladări a tensiunilor între Moscova și Kiev, sau în cel al unui atac asupra unei țări NATO.

ADVERTISEMENT

Rușii au preluat informația prin agenția națională de știri

Declarația a fost făcută canalului de televiziune CBS și a fot preluată în Rusia de agenția de stat TASS.

”Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a declarat Mattaidesse, citat de stirileprotv.ro. Acesta a mai arătat că bazele din România sunt cele mai apropiate de teritoriul ucrainean, lucru care permite monitorizarea forțelor armate ruse.

ADVERTISEMENT

Forțele armate ale NATO sunt pregătite să treacă granița cu Ucraina, în cazul în care situația o va cere

În acest fel, arată ofițerul american, se pot construi ”ținte pentru antrenament” și se pot desfășura exerciții pornind de la situațiile reale din Ucraina, pentru a testa puterea de intervenție americană.

Edwin Mattaidesse, comandant celei de-a doua brigăzi a diviziei și John Lubas, comandantul adjunct al diviziei, au declarat pentru postul de televiziune citat că sunt gata de luptă în orice moment.

ADVERTISEMENT

”Deși ne aflăm în Europa pentru a apăra teritoriul NATO, în cazul unei escaladări a ostilităților sau a oricăror atacuri asupra NATO, suntem pe deplin pregătiți să trecem granița în Ucraina”, au arătat aceștia pentru postul american de televiziune.

ADVERTISEMENT