News
notix pixel id

Trupele conduse de Rusia se retrag din Kazahstan. Operațiunea se va finaliza în 10 zile

Trupele de menținere a păcii desfășurate de o alianță militară regională condusă de Moscova au început să se retragă din Kazahstan, au declarat oficialii.
13.01.2022 | 13:31
Trupele conduse de Rusia se retrag din Kazahstan. Operațiunea se va finaliza în 10 zile
Trupele conduse de Rusia au contribuit la înăbușirea revoltelor Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Soldații conduși de Rusia au început să se retragă din Kazahstan după ce au fost chemați pe fondul unor tulburări fără precedent, a declarat joi Ministerul rus al Apărării.

A fost prima misiune de menținere a păcii pentru Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), o alianță militară regională condusă de Rusia și formată din șase state ex-sovietice.

A început retragerea trupelor CSTO din Kazahstan. Operațiunea se va finaliza în 10 zile

Aproximativ 2.000 de soldați au fost trimiși după ce protestele din cauza creșterii prețurilor la carburanți în țara din Asia Centrală s-au transformat în proteste antiguvernamentale mai mari, care au dus la ciocniri mortale și mii de arestați.

ADVERTISEMENT

Într-o declarație publicată de agențiile de presă ruse, Ministerul Apărării a spus că trupele care păzeau instalațiile cheie din Kazahstan au început să transfere protecția obiectivelor către forțele locale de aplicare a legii.

De asemenea, trupele au început pregătirile pentru a părăsi Kazahstanul și a se întoarce în țările lor de origine.

ADVERTISEMENT

„Forțele colective de menținere a păcii […] încep să pregătească echipamente și materiale pentru încărcare în avioanele aviației militare de transport ale forțelor aerospațiale ruse și se întorc la punctele de desfășurare permanentă”, se mai arată în comunicat.

Retragerea ar urma să fie finalizată în 10 zile.

Trupele CSTO dislocate în Kazahstan au inclus soldați din Rusia, Belarus, Armenia, Tadjikistan și Kârgâzstan.

ADVERTISEMENT

Președintele kazah Kassîm Jomart Tokaev a cerut ajutor de la alianța militară, după ce tulburări violente au zguduit fosta națiune sovietică săptămâna trecută.

Protestele împotriva creșterii prețurilor la combustibil au izbucnit în Kazahstan pe 2 ianuarie, înainte de a se răspândi rapid în toată țara.

ADVERTISEMENT

Demonstrațiile au evoluat într-o nemulțumire mai largă față de guvernul președintelui Tokaev.

Manifestațiile au devenit violente săptămâna trecută. În Almatî, fosta capitală și cel mai mare oraș din Kazahstan, protestatarii au incendiat clădirile guvernamentale și au preluat pentru scurt timp controlul aeroportului.

Tokaev a anunțat starea de urgență și a dat ordin de utilizare a muniției letale forțelor de securitate, stârnind proteste internaționale.

ADVERTISEMENT

Președintele a mai susținut că protestele au fost declanșate de „teroriști” susținuți de străini, dar nu a furnizat nicio dovadă.

Ministerul Sănătății a raportat pentru scurt timp că peste 160 de persoane au fost ucise în timpul tulburărilor, deși raportul a fost ulterior șters fără a fi furnizat un motiv. Zeci de persoane au fost, de asemenea, rănite.

Aproximativ 12.000 de persoane au fost arestate în urma demonstrațiilor.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri