Un nou război civil? Trupele irakiene, în marş spre Kurdistan

Trupele irakiene s-au pus au început un asalt în mişcare în noaptea de duminică spre luni pentru a recuceri o bază militară şi câmpurile petrolifere deţinute în ultimii trei ani de kurzi...
16.10.2017 | 09:55
Un nou razboi civil Trupele irakiene in mars spre Kurdistan
ADVERTISEMENT

Trupele irakiene s-au pus au început un asalt în mişcare în noaptea de duminică spre luni pentru a recuceri o bază militară şi câmpurile petrolifere deţinute în ultimii trei ani de kurzi în provincia disputată Kirkuk. În sudul provinciei au avut loc schimburi de focuri cu rachete Katiuşa între forţele irakiene şi cele kurde, transmite The Guardian, citând surse militare din ambele tabere.

„Forţele irakiene şi unităţile de mobilizare populară avansează din Taza Khormatu, din sudul oraşului Kirkuk”, a anunţat Consiliul de securitate kurd pe Twitter. La marginea oraşului Kirkuk, trupele irakiene le-au cerut prin difuzoare forţelor peshmerga (luptătorii kurzi) să se retragă de pe poziţiile lor, au spus surse locale. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

ADVERTISEMENT

Trupele irakiene nu recunosc regiunea autonomă kurdă

În acelaşi timp, guvernatorul din Kirkuk, destituit de Bagdad, dar care refuză să-şi părăsească funcţia, i-a chemat pe locuitori să-şi ia armele pentru a apăra oraşul. Consiliul de securitate kurd susţine că forţele irakiene vor să recucerească baza K1 a diviziei a 12-a a armatei irakiene, ocupată de forţele peshmerga în iunie 2014 şi câmpurile petrolifere din Kirkuk.

Kurdistanul, care traversează cea mai gravă criză economică din istoria sa, ar putea suferi foarte mult din pierderea acestor câmpuri care asigură 40% din exporturile sale petroliere. La referendumul care a avut loc pe 25 septembrie, la iniţiativa preşedintelui regiunii autonome Kurdistan, Massoud Barzani, majoritatea kurzilor au votat în favoarea independenţei. Guvernul irakian consideră însă referendumul ilegal şi insistă că regiunea autonomă kurdă face parte integrantă din Irak.

ADVERTISEMENT