News

Trupele SUA pot rămâne mai mult timp în România. Anunțul ministrului apărării, Vasile Dîncu

Trupele SUA care vor ajunge în curând în România pot stat mai mult timp în țara noastră. Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, vine cu explicații în acest sens.
04.02.2022 | 09:21
Trupele SUA pot ramane mai mult timp in Romania Anuntul ministrului apararii Vasile Dincu
ADVERTISEMENT

La mijlocul acestei săptămâni, SUA a anunțat că 1.000 de soldați americani vor fi trimiși ”în zilele următoare” din Germania în România și alți circa 2.000 în Polonia pentru a asigura securitatea aliaților din Europa de Est în fața amenințărilor Rusiei.

Referitor la timpul pe care trupele americane îl vor petrece în țara noastră, ministrul apărării, Vasile Dîncu, a venit cu o serie de explicații.

ADVERTISEMENT

Oficialul MApN spune că aliații NATO ar putea rămâne pentru o perioadă mai îndelungată dacă tensiunile de la Marea Neagră nu vor fi înlăturate.

Staționarea trupelor SUA în România depinde de situația din estul Europei. Dîncu: ”Pot rămâne pentru o perioadă mai mare de timp”

Vasile Dîncu a spus că cei 1.000 de soldați americani urmează să ajungă în țara noastră peste câteva zile, așa cum s-a convenit cu omologii de peste ocean.

ADVERTISEMENT

Batalionul nu va avea o prezență permanentă, dar, spune șeful MApN, dacă situația de la Marea Neagră nu se va rezolva, ”vor rămâne totuși ca trupe permanente pentru o perioadă mai mare de timp”.

”Așa cum au anunțat oficialii americani, cum am discutat cu omologul meu, prezența este sigură. Pot să vină în câteva zile, nu știu exact data. Este vorba despre 1.000 de militari dintr-un contingent din Germania. La noi sunt pregătite toate condițiile pentru a primi militari americani. Facem de mulți ani aplicații comune.

ADVERTISEMENT

Venirea acestui batalion se va produce foarte repede în săptămânile următoare. În ceea ce privește permanența nu este vorba de un fel de batalion permanent, este vorba despre un sistem de rotație prin care aceste dislocări pot avea loc cu o anumită periodicitate.

Dacă nu se ajunge la o situație în care cu adevărat să nu mai existe pericol la Marea Neagră, vor rămâne totuși ca trupe permanente pentru o perioadă mai mare de timp. Nu vin doar pentru puțin timp. Este vorba de a arăta o întărire a întregului flanc estic, din țările baltice până în zona Mediteranei.

ADVERTISEMENT

Ar putea să fie, în funcție de modul cum vor evolua și evenimentele aici. Aceste dislocări erau gândite mai demult”, a precizat Vasile Dîncu, la B1TV.

Ministrul apărării dă asigurări că NATO nu va interveni militar într-un conflict Rusia – Ucraina

În ceea ce privește un posibil conflict militar între Rusia și vecinul său Ucraina, Vasile Dîncu spune că acesta nu va atrage o implicare a NATO și implicit nici a României.

”Nu este cazul ca România să intre în conflict în acest moment. NATO nu intervine militar, indiferent de ce se întâmplă în Ucraina. Trebuie să ne pregătim pentru orice situație”, a mai spus Dîncu la postul de știri citat.

ADVERTISEMENT