Helmut Duckadam s-a stins din viață la vârsta de 65 de ani. Fostul mare fotbalist al Stelei a fost internat în ultimele zile, de urgență, la Spitalul Militar, iar pe 2 decembrie, la ora 11:30, și-a dat ultima suflare.
Aproximativ 200 de fani din Peluza Sud Steaua au ajuns la Național Arena pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Helmuth Duckadam. Aceștia au aprins mai multe torțe în afara stadionului și i-au scandat numele fostului mare portar.
Cei care vor să-i aducă un ultim omagiu legendarului Helmut Duckadam o pot face în continuare la Arena Națională, sicriul cu trupul neînsuflețit urmând să rămână la stadion până dimineață, la ora 05:00.
Apoi, în cursul zilei de miercuri, 4 decembrie, va avea loc incinerarea, așa cum Duckadam a lăsat scris în testament.
Fanii din Peluza Nord ai campioanei FCSB, în frunte cu liderul Gheorghe Mustață, au venit la Arena Națională pentru a-și lua rămas bun de la marele portar Helmut Duckadam și au adus o coroană uriașă cu flori roșii și albastre.
Cei aproximativ 200 de suporteri au creat un show pirotehnic în afara stadionului, au scandat numele lui Duckadam și au strigat ”Te vom iubi mereu” și ”Cu Steaua până la moarte”. Apoi, ei s-au recules la sicriul cu trupul neînsuflețit al ”Eroului de la Sevilla”.
Ministerul Afacerilor Interne a trimis o coroană la Arena Națională pentru a fi depusă lângă sicriul cu trupul neînsuflețit al legendarului portar Helmut Duckadam.
Coroana a fost adusă de doi ofițeri îmbrăcați în haine de poliție, aceștia fiind însoțiți de alți reprezentanți din minister.
Reprezentanți ai Partidului Social Democrat, în frunte cu ministrul Economiei, Radu Oprea, au sosit la Arena Națională pentru a-i aduce un ultim omagiu marelui portar Helmut Duckadam.
Politicienii au sosit puțin înainte de ora 17:30 și au depus o coroană cu flori.
Jucătorii, staff-ul tehnic și cel administrativ al celor de la FCSB au venit la Arena Națională pentru a aduce un ultim omagiu legendarului portar Helmut Duckadam, decedat la vârsta de 65 de ani.
”Campionii României i-au adus astăzi un omagiu marelui Helmut Duckadam, care ne-a părăsit luni, la vârsta de 65 de ani. Jucătorii, membrii staff-ului tehnic și ai celui administrativ au mers la National Arena, acolo unde a fost depus sicriul cu trupul neînsuflețit al portarului care a adus Cupa Campionilor Europeni la București.
Aceștia au adus o coroană de flori din partea clubului și au transmis condoleanțe familiei îndurerate. Toți cei care l-au admirat pe domnul Duckadam îi pot aduce un omagiu pe parcursul acestei zile. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris gruparea ”roș-albastră”, pe contul de Facebook.
În jurul orei 17:00, la Arena Națională a sosit o coroană cu flori din partea Președintelui României, Klaus Iohannis. Momentul a fost surprins de reporterii FANATIK de la stadion.
George Ogăraru, coordonator al centrului de copii și juniori al CSA Steaua București, a venit însoțit de mai mulți copii din academie, îmbracați în tricouri cu numele Duckadam, pentru a-i spune ”Adio!” fostului mare portar al Stelei.
”Este un moment foarte greu. Foarte multă durere. Rămânem cu amintirea unui om extraordinar care a lăsat în spate o moștenire de neegalat. O moștenire pe care trebuie s-o dăm și noi mai departe copilașilor noștri. De aceea, Steaua a adus portarii din academie astăzi, să-și ia rămas bun și să fie o punte între generații. Ar trebui ca aceste cuvinte să meargă din generație în generație (n.r. – ”Apără, Duckadam!”) și să dea încredere portarilor și jucătorilor că nimic nu este imposibil”, a declarat George Ogăraru.
La sicriul lui Helmut Duckadam de pe Arena Națională au sosit și colegii ”Eroului de la Sevilla” din acea seară magică. Printre ei se regăsesc Victor Pițurcă, Adrian Bumbescu și Ștefan Iovan.
La evenimentul de pe Arena Națională și-a făcut apariția și Elisabeta Lipă. Aflată lângă sicriul legendarului portar, actuala președintă a Federației Române de Canotaj nu și-a putut stăpâni lacrimile.
După ce trupul neînsuflețit al lui Helmut Duckadam a ajuns pe Arena Națională, la priveghiul marelui portar au început să curgă pe ecrane imagini de la finala Cupei Campionilor Europeni pe care a câștigat-o alături de Steaua în 1986.
De asemenea, pe cel mai mare stadion al țării se aude comentariul original al meciului de la Sevilla, în care Duckadam a apărat 4 lovituri de la 11 metri consecutive și a intrat în Cartea Recordurilor.
Fostul fundaș al naționalei României, Ioan Andone, a venit la Arena Națională pentru a-și lua rămas bun de prietenul și colegul său Helmut Duckadam, decedat la vârsta de 65 de ani.
”Am pierdut un mare om. A fost un mare prieten. E singurul portar din istoria fotbalului care a apărat 4 penalty-uri. A adus Liga Campionilor în România. Din păcate, viața nu ne iartă. Acum trei săptămâni am fost la înmormântarea lui Nicșa, 66 ani.
Ar trebui să avem mai multă grijă de noi, să ne controlăm, stresul pe care l-am trăit uite că se simte. Normal, un om începe să-și facă probleme la 75-80 ani. El a avut probleme din timpul carierei de jucători. S-a lăsat foarte devreme ‘Ursul’, cum îi spuneam noi.
Am făcut 1-1 la Arad, eu aveam 19-20 ani. Nea Mircea Lucescu a ratat un penalty, a apărat Helmut. După aia am fost colegi la națională. Am fost prieteni buni, noi ardelenii eram prieteni. Din păcate, la noi, valorile și oamenii care au făcut ceva pentru România nu au fost respectați.
Poate pe viitor… s-a dus Balaci, s-au dus atâția oameni. Spre exemplu, eu, nu mă aștept la recunoștință. Nu se va mai naște un portar de nivelul lui și cum apăra penalty-uri. A fost și în Cartea Recordurilor”, a declarat Andone.
Ion Țiriac nu a putut să lipsească de la depunerea trupului neînsuflețit al lui Helmut Duckadam de la stadionul „Arena Națională”. Fostul tenismen a avut doar cuvinte de laudă la adresa legendei care nu mai este printre noi.
„Recordul lui va dăinui multă vreme. Trebuie să onorăm un asemenea om și să-i purtam amintirea cu noi cât mai mult timp. Vă mulțumesc mult”, au fost cuvintele lui Ion Țiriac la Arena Națională.
Trupul neînsuflețit al lui Helmut Duckadam a fost depus la Arena Națională, acolo unde fanii își pot aduce un ultim omagiu pentru cel care a fost “Eroul de la Sevilla”. Uşile au fost deschise publicului de la ora 14:00.
Trupul fostului fotbalist va rămâne la Arena Naţională până miercuri, 4 decembrie. Accesul fanilor este liber, indiferent de oră, prin Bd. Basarabia, str. Maior Coravu și str. Pierre de Coubertin.
Imediat după ora 14:00, şi-au făcut apariţia foşti colegi din generaţia Steaua 1986, toată echipa FCSB-ului, care a revenit de la Galaţi după meciul din campionat de luni. Viorel Moldovan, preşedintele Rapidului, şi-a făcut şi el apariţia:
„Înainte de a discuta despre clasament, aș vrea să-i aduc un ultimul omagiu lui Helmut Duckadam, care ieri a decedat. Pentru mine a fost un om de mare caracter.
Mi-a rămas pe retină, eram copil în ’86 când Steaua a câștigat Cupa Campionilor, iar el a apărat acele penalty-uri. Încă am acele imagini în minte. Este ceva incredibil.
Din păcate, ne naștem ca să murim. Da, sună ciudat. Dar pentru mine Helmut Duckadam nu a murit, a fost luat de Dumnezeu, pentru că oamenii buni sunt luați întotdeauna de Dumnezeu lângă El pentru a avea grijă de ei”, a spus Viorel Moldovan la FANATIK SUPERLIGA.
FRF a anunţat că în următoarea săptămână va fi ţinut un moment de reculegere în memoria lui Helmut Duckadam, indiferent de competiţie: Cupa României, Liga 2, Liga 3 şi la meciurile naţionale feminine de senioare şi Under 19, dar şi la partidele din SuperLiga României.
După ce fanii îşi vor lua un ultim omagiu de la Helmut Duckadam, trupul său va fi incinerat, aceasta fiind una dintre dorinţele fostului mare fotbalist pe care familia vrea să i-o respecte.