News

Trupul unui comandant de navă român este ţinut de luni întregi în frigiderele vaporului. De ce refuză chinezi să-l repatrieze 

Trupul unui comandant de navă din România este ţinut de luni întregi în frigiderele vaporului
12.06.2021 | 11:29
Trupul unui comandant de nava roman este tinut de luni intregi in frigiderele vaporului De ce refuza chinezi sal repatrieze
Comandantul român a murit din luna aprilie. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

O adevărată dramă a lovit familia unui comandant de navă din Constanţa.  Bărbatul a murit în timpul serviciului, în larg. Evenimentul nefericit s-a petrecut în luna aprilie. De atunci trupul său este ţinut în frigiderele navei.

Se întâmplă lucrul acesta după ce autorităţile din China, în apele căreia se află ambarcaţiunea, au refuzat de teama coronavirusului să-i primească trupul.

ADVERTISEMENT

Trupul unui comandant de navă român este ţinut în frigiderele vaporului

Este vorba despre comandantul român Dan Sandu. Acesta a murit pe 19 aprilie la bordul unei nave aflată sub pavilion liberian.

“Nava a incărcat din India aluminiu şi pleca către China pentru descărcare. La 4 zile după ce au plecat din port i s-a făcut rău și probabil a făcut un infarct”, a declarat Adrian Mihălcioiu, lider SLN.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă, nava a fost direcționată de proprietar spre un port din Indonezia, acolo unde trebuia să lase la mal trupul bărbatului. Doar că și autoritățile indoneziene au refuzat să-l primească.

A fost nevoie ca agenții navei să ia legătura și cu alte porturi din Sud-Estul Asiei. Peste tot s-au lovit însă numai de refuzuri.

ADVERTISEMENT

În tot acest timp, disperată, familia bărbatului spune că trece printr-un adevărat coșmar și pare că se luptă cu morile de vânt.

“Am ţinut legătura cu cel care ne-a anunţat. Ne-au zis să stăm liniştiţi, asigurarea se va ocupa de repatrierea trupului şi de absolut toate formalităţile, va fi ceva de durată pentru că sunt condiţiile astea speciale create de COVID”, a declarat Gabriela Dan, soţia marinarului decedat.

ADVERTISEMENT

“De atunci corpul neînsufleţit se află în frigidere, iar nava a fost prin mai multe porturi să repatrieze trupul neînsufleţit”, a declarat Adrian Mihălcioiu, de la Sindicatul Liber al Navigatorilor.

Interesant este că, la începutul lunii mai, nava a ajuns în China, dar nu a primit nici aici permisiunea de a ancora în port sau de a descărca marfa.

Asiaticii spun că se tem de un eventual focar de COVID-19, varianta indiană. Nici intervenţiile autorităţilor române şi nici avocaţii armatorilor nu au reuști să-i înduplece.

Într-un final, chinezii au venit cu o soluţie. Vor să incinereze cadavrul şi să repatrieze o urnă cu cenuşă. Inițial, membrii familiei comandantului au respins ideea.

După ce au aflat că există pericolul ca trupul să fie aruncat în mare, aceștia și-au dat acceptul în scris. Familia speră acum ca autorităţile internaţionale să intervină şi măcar urna cu cenuşă să ajungă în ţară.

ADVERTISEMENT