News

Trupurile românilor ucişi în Afganistan, aduse în țară! Ceremonie de repatriere la Baza 90 Otopeni

10.09.2019 | 12:36
Trupurile romanilor ucisi in Afganistan aduse in tara Ceremonie de repatriere la Baza 90 Otopeni

Trupurile românilor ucişi în Afganistan vor fi aduse în țară! Repatrierea acestora va avea loc marţi la prânz. Ministerul Apărării naţionale a anunţat marţi că “ceremonia de repatriere a sublocotenentului post-mortem Ciprian-Ștefan Polschi și a lui Vasile Rădună, reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul, căzuţi la datorie în timpul îndeplinirii unor misiuni în Afganistan, va avea loc marți, 10 septembrie, în jurul orei 12.30, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.”

Trupurile românilor ucişi în Afganistan, aduse în țară!

Vă readucem aminte că doi români au căzut la datorie în timpul îndeplinirii unor misiuni în Afganistan. Sublocotenentul Ciprian- Ştefan Polschi, care îndeplinea funcţia de şofer în cadrul structurilor de comandament NATO din Kabul, şi-a pierdut viaţa pe 5 septembrie, în urma exploziei unei maşini-capcană în apropiere de Green Zone, din capitala Afganistanului, în timp ce se afla la volanul unui autovehicul de serviciu.

De altfel, imagini cu explozia în care acesta și-a pierdut viața au apărut în mediul online. Mai mulți oameni au murit în urma atentatutului, unul revendicat de talibani. Vasile Rădună, reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul, a decedat în cursul nopţii de 2 spre 3 septembrie, în timpul atacului terorist care a avut loc în campusul în care îşi desfăşura activitatea Ambasada României la Kabul.

UPDATE, 12:30 Chiar acum are loc ceremonia solemnă de la Otopeni

militari români
Militarii români care au murit în Kabul au ajuns în România. Sursa foto: Digi 24

Decizia luată de Trump după atacuri

De remarcat că cei doi eroi au fost decoraţi post-mortem de preşedintele României cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război. Între timp, preşedintele american a anunţat oprirea negocierilor de pace cu talibanii, în replică la atacurile teroriste din Kabul  în care au murit cei doi români. Mai mult de atât, cel mai puternic om de pe planetă a dezvăluit că iniţial urma să se întâlnească la Camp David, ″separat″ şi în cel mai mare ″⁣secret″⁣ cu preşedintele afgan Ashraf Ghani şi cu ″⁣principalii lideri talibani″⁣.

″Din păcate, în încercarea de a creşte presiunea″, talibanii ″⁣au recunoscut un atac la Kabul în care au fost ucişi unul dintre marii noştri soldaţi şi alte 11 persoane″⁣, a subliniat Trump, justificându-şi decizia surprinzătoare de ″⁣a opri negocierile de pace″⁣.

 

 

Tags: