Life

Tu știi câte ore trebuie să dormi pe noapte? De cât timp de somn ai nevoie, în funcție de vârstă

Odată cu înaintarea în vârstă s-ar putea să simțim nevoia de mai mult sau de mai puțin somn. Ce spun însă experții și câte ore trebuie să dormi pe noapte, de fapt?
25.12.2022 | 16:55
Tu stii cate ore trebuie sa dormi pe noapte De cat timp de somn ai nevoie in functie de varsta
De câte ore de somn ai nevoie pe noapte pentru o stare de bine. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Somnul este extrem de important, chiar dacă mulți dintre noi nu îi acordăm o atenție atât de mare.

Avantajele pe care le are somnul asupra stării de sănătate

După un somn bun, ne trezim mult mai ușor dimineața și de asemena, facem față într-un mod mult mai alert în fața provocărilor de zi cu zi. Câte ore trebuie însă să dormim noaptea? Acest lucru diferă, iar vârsta este factorul cheie.

ADVERTISEMENT

De-a lungul anilor, cercetătorii au vrut să afle care sunt avantajele somnului, dar și care este timpul optim de somn pentru un individ.

De asemenea, s-au căutat și răspunsuri cu privire la riscurile la care se expun persoanele care nu se odihnesc atât cât trebuie.

ADVERTISEMENT

În final, cea mai mare parte a studiilor a demonstrat că avem nevoie de minim 8 ore de somn pentru ca organismul nostru să funcționeze corect, dar și pentru a da randament a doua zi și de asemenea, pentru a ne trezi mai ușor.

Ce se întâmplă, de fapt, în timpul somnului

Cum se explică asta? Somnul și creierul sunt în strânsă legătură. Mai exact, în timpul somnului, celulele din corp se regenerează, așa că indicat ar fi să petrecem măcar opt ore din zi, dormind.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă dacă nu dormim suficient? În primul rând, sistemul nostru imunitar va fi de afectat.

De asemenea, spre deosebire de cei care dorm opt ore, persoanele care nu au un somn echilibrat sunt predispuse în fața unor boli grave, precum cancerul, depresia și nu numai, avertizează specialiștii.

ADVERTISEMENT

Să aflăm însă de câte ore de somn avem nevoie în funcție de vârstă. Cei mici ar trebui să doarmă mai mult, în timp ce tinerii, dar și adulții au nevoie de un somn mai scurt.

Un expert în somnologia din Marea Britanie a realizat un studiu prin care și-a dorit să afle de câte ore de somn are nevoie o persoană, în funcție de vârstă.

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 60.000 de persoane și a demonstrat că cei care simt nevoia să doarmă la prânz sau după amiază, ori se simt fără energie, nu au dormit, de fapt, suficient timp noaptea.

Câte ore trebuie să dormi pe noapte în funcție în vârstă

Astfel, conform rezultatelor studiului, nou-născuții trebuie să doarmă cel mai mult. Bebelușii, cu vârste cuprinse între 0-3 luni au nevoie de un somn de până la 14-17 ore pe zi.

De cealaltă parte, sugarii, cu vârste cuprinse între 4-11 luni au nevoie de circa 12-15 ore de somn, în timp ce copiii mici, cu vârste cuprinse între 1 și 2 ani au nevoie de 11-14 ore de somn.

Preșcolarii, cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani au nevoie de 10-13 ore de somn, în timp ce copiii cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani au nevoie de un somn de până la 9 și 11 ore.

La adolescenți lucrurile se schimbă. Cei cu vârste cuprinse între 14-17 ani au nevoie de un somn de doar 8-10 ore, în timp ce tinerii care au între 18 și 25 de ani trebuie să doarmă între 7 și 9 ore, arată Daily Mail.

Adulții cu vârste cuprinse între 26 și 64 de ani au nevoie de asemenea, de un somn de 7-9 ore, la fel ca și cei cu vârste de peste 65 de ani.

Un alt factor important îl reprezintă și poziția de somn. Este bine să dormim pe spate dacă vrem să ne trezim dimineață fără dureri, dar și mult mai odihniți.

ADVERTISEMENT