Pentru mulți dintre noi, timpul trece foarte repede. Se întâmplă, uneori, să ne uităm la ceas și să nu ne vină a crede cât este ora. Ne raportăm mereu la ore și minute, fără să ne întrebăm câte secunde are o zi sau chiar un an.
Se spune că timpul este cel mai mare inamic al omului. Desigur, afirmația poate fi validă, însă, depinde de perspectiva din care privești lucrurile.
În viața de zi cu zi, cu toții ne raportăm la timp. Trebuie să fim punctuali, îndeplinim anumite sarcini la timp și avem un stil de viață care se învârte în jurul minutelor și al orelor.
Deși, sunt tot o unitate de măsură a timpului, secundele nu sunt luate în calcul de multe persoane. Puțini sunt cei care se întreabă câte secunde are o zi sau câte secunde are un an.
Calculul nu este greu de făcut. Din contră, pentru a aflat câte secunde are o zi, mai întâi, trebuie să afli câte minute are. Mai exact, vei înmulți numărul orelor dintr-o zi cu numărul minutelor dintr-o oră.
Acest rezultat va fi înmulțit încă o dată cu 60, adică numărul secundelor dintr-un minut. Așa vei afla că o zi are nici mai mult, nici mai puțin de 86.400 de secunde.
În funcție de unitatea de măsurare pe care o folosim pentru a exprima timpul, poate părea o eternitate sau, din contră. Ca oameni, percepem 86.400 de secunde ca fiind foarte mult, însă, dacă spunem 24 de ore, pare puțin.
Dacă aveai impresia că o zi are multe secunde, stai să afli câte secunde are un an! Dacă ne raportăm la un an obișnuit, acesta are 31.536.600 de secunde. Pare un timp rezonabil pentru a face tot ce ți-ai propus.
Rezultatul este diferit dacă ne raportăm la un an bisect. Având 366 de zile, cu o zi mai mult decât anul obișnuit, secundele vor fi și ele mai multe. Mai exact, 31.662.400.
Indiferent că vorbim în secunde, minute, ore, zile sau chiar luni, timpul este același. Singura diferența o face modul în care îl percepem și activitățile pe care le desfășurăm. Dacă facem ceva plăcut, timpul va trece mai repede. Dacă face ceva ce nu ne place, timpul va trece mai greu.