Ursul panda fusese donat de către Beijing Taiwanului în anul 2008, într-o perioadă în care relațiile diplomatice dintre cele două părți erau mult mai cordiale.
Tuan Tuan şi partenera sa, Yuan Yuan, ale căror nume înseamnă ”unitate” şi ”reuniune” în chineză, au fost oferiţi în anul 2008 Taiwanului de către China, într-o perioadă în care relațiile dintre cele două părți erau mult mai cordiale. Gestul simboliza îmbunătățirea relațiilor dintre Beijing și Taipei din acea perioadă, în deplin contrast cu perioada prezentă, când tensiunile dintre cele două capitale sunt la cel mai înalt nivel.
Îngrijitorii de la grădina zoologică a observat pentru prima dată că Tuan Tuan era bolnav în luna august, când a început să sufere de convulsii.
Au fost chemați veterinari din China pentru a-l examina, iar scanările au arătat că avea o leziune cerebrală și a fost pus sub tratament medicamentos.
Starea ursului în vârstă de 18 ani a devenit “ireversibilă” și nu mai putea “duce o viață de calitate”, se arată într-un comunicat al grădinii zoologice.
„Echipa noastră medicală a confirmat că inima lui Tuan Tuan a încetat să mai bată la 13:48 (05.48 GMT)”, a anunţat grădina zoologică.
Panda a fost anesteziat pentru o scanare CT sâmbătă, iar echipa a decis să-l lase pe Tuan Tuan “să doarmă”.
„Ar fi fost extrem de dureros şi riscant pentru Tuan Tuan să-l resusciteze după anestezie”, a precizat și Eric Tsao, un purtător de cuvânt al grădinii zoologice din Taipei, care bănuia că animalul suferea de o tumoare pe creier, îl plasase luna trecută la îngrijiri paliative.
China folosește de mult timp “diplomația panda”, iar donarea lui Tuan Tuan și Yuan Yuan a fost considerată ca o aprobare a președinției liderului Ma Ying-jeou, pe atunci favorabil Beijingului.
De obicei, Beijingul împrumută panda doar grădinilor zoologice străine, care trebuie să returneze orice pui în termen de câțiva ani de la naștere pentru a se alătura programului de reproducere al țării.
Dar Taiwanul a primit o excepție ca parte a unei scurte „ofensive de farmec” pe care China a lansat-o la sfârșitul anilor 2000, Beijingul oferindu-i în totalitate atât pe Tuan Tuan și Yuan Yuan, cât și orice urmași.
Relațiile dintre China și Taiwan au fost înghețate din 2016, Beijingul întrerupând comunicațiile oficiale, iar vizitele guvernamentale între cele două părți fiind desființate.
Tensiunile dintre Tiwan şi China au atins cel mai ridicat nivel din ultimii ani în luna august, când Beijingul a organizat manevre militare uriaşe în semn de protest faţă de vizita pe această insulă a preşedintei Camerei Reprezentanţilor Statelor Unite, Nancy Pelosi.