News

Tudor Chirilă critică dur decizia în dosarul Colectiv: ”În România am ajuns să ne hrănim călăii. Apoi statul ne dă înapoi pe măsură: flegme si dispreț”

La o zi după anunțarea sentinței finale în dosarul Colectiv, Tudor Chirilă a postat un amplu mesaj pe Facebook în care critică decizia judecătorilor. Artistul are cuvinte dure și la adresa statului român.
13.05.2022 | 15:12
Tudor Chirila critica dur decizia in dosarul Colectiv In Romania am ajuns sa ne hranim calaii Apoi statul ne da inapoi pe masura flegme si dispret
Tudor Chirilă, revoltat de după sentința finală din dosarul Colectiv. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Tudor Chirilă se înscrie într-o horă tot mai mare a personalităților publice din România care critică sentința finală a judecătorilor în dosarul Colectiv.

Tudor Chirilă, revoltat după sentința finală din dosarul Colectiv

Artistul a postat, vineri, un mesaj pe pagina sa de Facebook în care vorbește pe larg despre decizia finală a Curții de Apel în acest dosar întins pe durata a șase ani și jumătate.

ADVERTISEMENT

La postare sa din mediul online, căreia îi este atașat un articol FANATIK pe acest subiect, Chirilă se referă la mai multe aspecte din verdict.

Artistul începe prin a vorbi despre pedeapsa lui Piedone ”care e mai mică decât durata procesului”. Chirilă e convins că fostul edil va ieși după un an de după gratii.

ADVERTISEMENT

Nu au scăpat de criticile artistului nici declarațiile lui Piedone (”dacă acei părinţi cred că eu le-am omorât copiii, aşa să îi ajute Dumnezeu”) date după aflarea verdictului.

”Declarațiile cinice ale lui Piedone prin care își declină orice responsabilitate față de victimele tragediei sunt, de fapt, declarațiile statului român. Este disprețul suveran cu care statul își tratează cetățenii.

ADVERTISEMENT

În șase ani de zile justiția română (și pentru justiție și stat de drept s-a ieșit in stradă începând cu 2015) a reușit să schimbe încadrarea juridică a reprezentanților statului astfel reieșind pedepsele de ieri care sunt o palmă peste obrazul ș’i demnitatea victimelor și a rudelor lor.

După declarațiile lui Piedone e cam clar că nu va fi ‘reeducat’. Că nu va reuși să vadă o legătură între funcția lui și incendiul de la Colectiv. El așa va gândi și la ieșirea din pușcărie. E o victimă. A avut ghinion. Ce contează că în subordinea lui administrația nu și-a făcut treaba? Doar nu era treaba lui să pună ordine în instituție”, spune solistul.

ADVERTISEMENT

Chirilă: ”În România am ajuns să ne hrănim călăii. Apoi statul ne dă înapoi pe măsură: flegme si dispreț”

Apoi, artistul ia în vizor statul român, despre care spune că nu are niciun respect pentru cetățeni: ”ne dă înapoi flegme și dispreț”.

”În România am ajuns să ne hrănim călăii. Le dăm de mâncare, le plătim salariile, nu-i deranjăm cu nimic. Apoi statul ne dă înapoi pe măsură: flegme si dispreț.

Pedepsele de la Colectiv ar fi trebuit să descurajeze acest comportament al statului român. Ar fi trebuit să dea un semnal că în administrație trebuie să existe responsabilitate. Că dacă nu există empatie socială ea trebuie deprinsă și asumată pentru că altminteri poți plăti pentru nepăsare. Că atunci când statul iși omoară cetațenii, trebuie să plătească pentru asta”, mai spune Chirilă.

Acesta mai crede că, din 2015 până în prezent, justiția nu a făcut altceva decât să tragă de timp și ”să găsească toate soluțiile pentru pedepse cât mai mici în cazul funcționarilor publici”.

”Șase ani de zile pare că justiția mai degrabă a încercat să găsească toate soluțiile pentru pedepse cât mai mici în cazul funcționarilor publici. Declarațiile cinice ale lui Piedone sunt posibile și pentru că statul român îi ține spatele.

La fel cum Bănicioiu care spunea că avem de toate și că pacienții în stare gravă pot fi tratați în România a mințit cu nerușinare și nimeni nu l-a tras la răspundere pentru asta, pentru că a anulat șansa la viață a unor oameni care au ajuns prea târziu în strainatate, pentru că, nu-i așa, aveam de toate. Nici pe domnul Arafat care ne spunea același lucru”.

Tudor Chirilă, resemnat: ”Cetățenii României află (din nou) cât de singuri sunt”

În finalul postării sale, Tudor Chirilă pare resemnat că România este acaparată de o rețea de ”mafioți” care ”de treizecișidoi de ani ne râde în față”.

Interpretul de muzică ușoară concluzionează sec: ”E un moment grav în care cetățenii României află (din nou) cât de singuri sunt”.

”Rețeaua asta de mafioți care de treizecișidoi de ani ne râde în față, arătându-ne cât de bine se poate câștiga din statul capturat de ei, îsi face un calcul simplu: merită să mă duc la pușcărie pentru câteva milioane de euro că stau putin, dar după aia sunt aranjat pe viață.

Și cu cât jaful e mai mare cu atât pedeapsa devine, de fapt, mai mică. Justiția trebuie să pedepsească slăbiciunile statului, nu să le tolereze. Justitia trebuie să lucreze pentru oameni, nu pentru cauționarea funcționarilor publici care reprezintă statul. Și ar trebui să realizăm că rezultatul procesului de la Colectiv ne privește pe toți.

Asta dacă nu cumva al doisprezecelea ceas a trecut. Ce speranțe putem avea că vinovații represiunii din zece august vor fi trași la răspundere? E un moment grav în care cetățenii României află (din nou) cât de singuri sunt”, încheie Chirilă.

ADVERTISEMENT