Fotbal intern

Tudor Chirilă a EXPLODAT după ce fratele său a fost DAT AFARĂ de la Tg. Mureş! Acuză un jucător de BLAT!

Tudor Chirilă a luat foc după ce fratele său a fost dat afară de la Tg. Mureş, iar miercuri, într-un cotidian, a apărut un articol pe care îl consideră denigrator la adresa lui Ionuţ. Iată...
13.04.2017 | 00:03
Tudor Chirila a EXPLODAT dupa ce fratele sau a fost DAT AFARA de la Tg Mures Acuza un jucator de BLAT

Tudor Chirilă a luat foc după ce fratele său a fost dat afară de la Tg. Mureş, iar miercuri, într-un cotidian, a apărut un articol pe care îl consideră denigrator la adresa lui Ionuţ. Iată mai jos ce a postat Tudor Chirilă pe propria pagină de Facebook, în care dă de înţeles că veteranul Gabi Mureşan l-ar fi lucrat pe fratele său, acuzându-l, indirect, de blat!

“Îmi pare rău că trebuie să scriu în calitate de frate şi voi fi acuzat de subiectivism (normal), dar până la urmă asta este pagina MEA de facebook şi îmi asum cu totul ceea ce scriu. Astăzi, un cotidian, care de ceva vreme face paşi mari şi rapizi în direcţia unui tabloid, depărtându-se de ceea ce ar trebui să însemne jurnalism (informare corectă), lansează un atac la adresa lui Ionuţ Chirilă care a preluat echipa ASA Târgu Mureş acum trei etape.

Pe scurt, fratele meu este decredibilizat profesional într-un articol care vorbeşte despre nemulţumirile unor jucători vis-a-vis de metodele lui “infantile” de pregătire. Sigur, aceşti jucători nu sunt numiţi acreditându-se ideea că întreg lotul ar fi nemulţumit de prestaţia lui profesională. Articolul are un ton tendenţios, de pamflet, asemănător cu bârfele ieftine din CanCan sau Click.

Ionuţ Chirilă nu a fost contactat până la ora apariţiei articolului de către semnatarul lui. După ştiinţa mea o ştire se verifică din mai multe surse şi mai ales cu persoanele vizate în mod direct, dar cei de la respectivul cotidian au o altă opinie. În articol este publicată şi o fotografie cu o tablă pe care se poate vedea un desen încâlcit “greu de înţeles” care ar fi, conform articolului, schema de joc.

810760-clipboard01

Sigur că jurnalistul nu-şi pune problema că poate într-o şedinţă tactică, tocmai ca să fii explicit, poţi trasa linii peste linii pentru a-ţi susţine/întări discursul tactic, fără să însemne că mâzgăleala finală e şi schema iniţială de joc. Apoi articolul sugerează că jucătorii nu îl doresc pe Chirilă.

Cum stau lucrurile, de fapt? ASA TG MUREŞ a schimbat antrenori pe bandă rulantă. Este o echipă în prag de retrogradare, aflată în insolvenţă, cu un lot îmbătrânit (cel mai bătrân din Liga1) unde se duce o luptă între generaţii. Când Ionuţ Chirilă a semnat, i s-a sugerat că este binevenit să construiască şi nu i s-au impus victorii.

Am privit meciul cu Pandurii la televizor şi cred că ar fi trebuit apreciat faptul că ASA a reuşit un egal după ce a rămas în zece oameni preţ de cincizeci de minute. Am fost la meciul de la Voluntari pe care echipa l-a pierdut cu 2-1 şi am văzut cum unul dintre liderii echipei, Mureşan, un fotbalist experimentat, greşea pasă după pasă şi juca într-un dispreţ total faţă de construcţie.

Nu am remarcat numai eu acest lucru, ci şi conducerea ASA Tg MURES (eram în aceeaşi lojă eu fiind invitat de frate-miu) Când Mureşan a fost schimbat imediat după pauză (spre uluirea lui) echipa a jucat mult mai bine şi a reuşit să preseze. Cel mai bun om de la ASA Tg Mureş a fost în a doua repriză Petra, un jucător de 19 ani promovat de la echipa a doua de Chirilă, jucător despre a cărei existenţă conducerea nici măcar nu ştia. Lucrurile astea n-o să le găsiţi în GSP pentru că nu pare a exista apetenţă pentru o documentare jurnalistică serioasă.

Dincolo de articolul tendenţios care rămâne problema ziarului şi a credibilităţii lui rămâne problema fotbalului românesc.
Aceea a unor echipe conduse fie de patroni sau de autorităţi locale care se “pricep” la fotbal şi care se amestecă în treaba antrenorilor.

Există problema antrenorilor obedienţi care primesc sms-uri în timpul jocului cu schimbările pe care ar trebui să le facă consacrând astfel un comportament care alimentează veleităţile de “antrenori” ale patronilor. Cunosc şi faptul că lui frate-miu conducerea a încercat să-i impună jucători în primul unsprezece imediat după meciul cu Botoşani.

Când urmăream jocul cu Voluntari l-am auzit pe viceprimarul Claudiu Maior exclamând că jucătorii ar trebui să tragă la poartă că “el aşa le-a spus la pauză”. Deci finanţatorul unui club, autoritate locală, merge în vestiar şi dă indicaţii tehnice jucătorilor. Jucătorii nu ar trebui să fie sub directa autoritate a antrenorului şi atât? Însă când un jucător respectat, dar pe cale să devină istorie, are posibilitatea de a scurtcircuita relaţia de subordonare pe care ar trebui să o aibă cu principiile antrenorului şi stabileşte o “bisericuţă” cu preşedintele sau finanţatorul atunci există o problemă.

Mă întreb ce urmăreşte cu adevărat ASA Tg Mureş? De ce angajează antrenori pe care vrea să-i discrediteze sau să-i pună în situaţii umilitoare şi fără ieşire? Este asta o strategie ca să evite retrogradarea? Oare cum o ieşi în final casa aia la care schimbi arhitectul şi compania de construcţie în fiecare săptămână?
Dacă metodele lui Ionuţ Chirilă sunt infantile înseamnă că tot aşa au fost şi cele ale lui Grigoraş, Miriuţă, Ciorceri, Bonetti, Dan Alexa, Ilie Stan, antrenorii schimbaţi la Mureş în ultimul an şi ceva. Poate ar trebui să se publice şi schemele lor.

Mi se pare absurd să angajezi un antrenor care doreşte să-şi facă profesia, căruia îi promiţi stabilitate, doar pentru a-l demite pentru că nu îţi face jocurile. Şi mi se pare abject să te foloseşti de jucători pentru că nu vrei să-ţi asumi demiterea unui antrenor. Cred că despre asta ar trebui să scrie mai des. Fotbalul românesc este condus la fel ca România: prost. Victimele sunt mereu cei care vor să muncească.

PS. Cred că fratele meu ar trebui să convoace o conferinţă de presă în care să vorbească despre situaţia exactă de la Târgu Mureş. Nu de alta, dar ar fi păcat ca un viceprimar, vreo doi jucători şi o mizerie de articol să discrediteze un om. Ar fi nedrept!”