News

Tudor Chirilă a refuzat clar propunerea de a deveni “vocea străzii”: “Consultările sunt inutile

Deşi a fost propus de foarte mulţi oameni pentru a merge la Cotroceni, să discute cu preşedintele Klaus Iohannis, Tudor Chirilă a refuzat clar orice demers de acest fel....
06.11.2015 | 14:18
Tudor Chirila a refuzat clar propunerea de a deveni vocea strazii Consultarile sunt inutile
ADVERTISEMENT

Deşi a fost propus de foarte mulţi oameni pentru a merge la Cotroceni, să discute cu preşedintele Klaus Iohannis, Tudor Chirilă a refuzat clar orice demers de acest fel.

Tudor Chirilă nu vede cu ochi buni graba cu care s-au organizat lucrurile în ultimele ore şi nici alegerea unui “lider al străzii” într-un timp atât de scurt.

ADVERTISEMENT

Din acest motiv, artistul consideră inutile discuţiile care vor avea loc la Cotroceni şi vede ca singură soluţie continuarea protestelor.

“(…) mi-am dat seama de câteva lucruri şi aş vrea să le punctez aici:
1. Strada nu se poate organiza într-un timp atât de scurt astfel încât să se poată constitui într-un organism cu adevărat reprezentativ. Prin urmare, sunt absolut convins, propunerile care au venit către mine reprezintă doar o parte a întregului.
2. Consultările de la Cotroceni sunt inutile. Preşedintele Iohannis este la curent cu ceea ce doreşte strada, revendicările ei circulă deja în diverse forme online, iar cea mai importantă – resetarea întregii clase politice – nu are cum să nu fi ajuns la el. (…)
3. Mişcarea din Piaţa Universităţii reclamă un lider. Aseară am discutat în piaţă cu mulţi oameni care simt nevoia unui lider. Dar am avut sentimentul că rostul acestui lider, odată ales, ar fi să garanteze tuturor că eforturile lor de a ieşi în stradă vor fi răsplătite după care oamenii îşi pot vedea de viaţă. Cred că asta este o greşeală. Noi nu ne putem vedea de viaţă ca până acum. Trebuie să devenim ÎMPREUNĂ o forţă din ce în ce mai mare care să iasă în stradă pentru lucruri mai mici decât marile tragedii, dar poate la fel de importante. Cum ar fi, de exemplu, mutarea judecătoarei Camelia Bogdan de la secţia penală la cea de contencios administrativ a Curţii de Apel Bucureşti. Ce se întâmplă zilele astea la Universitate este doar începutul culturii protestului. Pasivitatea noastră de douăzeci şi cinci de ani a născut monştrii care ne conduc. Nu putem spera că un lider (fără ajutor colectiv) ne va rezolva problemele peste noapte. Continuarea protestelor ne va arăta ce avem de făcut. Nevoia de lider e liderul în sine.
4. Până la consultările anunţate cu o viteză cel puţin surprinzătoare preşedintele Iohannis are de răspuns la nişte întrebări: De ce Mihai Cîmpeanu? Cum apreciază că Oprea este încă în guvern? Este dispus să se delimiteze de toate figurile politice toxice? Iată motive pentru care lumea se află încă în stradă.
5. Dacă m-aş afla faţă în faţă cu preşedintele Iohannis i-aş spune aşa: Oamenii din stradă v-au votat preşedinte şi ei nu simt că de când aţi fost învestit le-aţi reprezentat interesele. Aveţi obligaţia să vă justificaţi prin acţiuni mandatul pe care vi l-au dat românii. Dacă doreaţi o consultare reală cu strada ar fi trebuit să începeţi prin a da un semnal că sunteţi la curent cu revendicările ei, nu să programaţi de pe azi pe mâine o aşa zisă consultare cu societatea civilă. Cred ca societatea civilă sau strada nu trebuie să participe la gesturile de imagine ale preşedintelui. E mult prea grav momentul în care ne aflăm”

ADVERTISEMENT

Sursă: www.libertatea.ro