Începe sezonul ambroziei, de care mii de români care se suferă de alergii se tem. Medicul Tudor Ciuhodaru a tras un semnal de alarmă și a dezvăluit care sunt primele semne cărora oamenii trebuie să le acorde importanță.
Peste 400.000 de persoane se confruntă cu reacții adverse și alergii în sezonul ambroziei. Simptomele alergiei pornesc de la astm, mâncărimi, strănut și lăcrimarea ochilor. Iar când nu este tratată la timp, această alergie poate duce la probleme grave.
Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat pe larg cum stă treaba cu ambrozia și a tras câteva semnale de alarmă. „Ar fi bine să recunoașteți rapid simptomele și severitatea unei alergii. Pruritul (mâncărimea), erupţiile maculo-papuloase (sub formă de pete sau de umflături roșii) ce se extend rapid, clipitul des, lăcrimarea, strănutul, cursul nasului pot fi primele simptome ale unei rinite sau conjunctivite alergice sau ale unei alergodermii.
Dispneea (respirația dificilă), disfonia (vorbirea cu dificultate), deteriorarea stării de conştienţă sunt semnale de alarmă ce atenţionează asupra gravităţii”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru, conform wowbiz.ro.
Pe de altă parte, formele severe se întâlnesc adesea la femei, dar indiferent de gen, dacă simptomele se agravează, atunci este necesară apelarea de urgență la un medic specialist. Căci, alergia la ambrozie poate fi chiar fatală.
„Formele severe, întâlnite adesea la femei cunoscute cu senbilitate la diversi alergeni, îmbracă diverse forme clinice, mergând de la criza de astm bronşic până la șoc anafilactic sau edem Quincke cu apariție extrem de rapidă (minute) după expunere și evoluție potențial letală.
În reacțiile severe adrenalina e regina şi dozele mari de corticosteroizi. Mergeţi de urgenţă la spital atunci când apar primele simptome (erupții, prurit, disfonie, dispnee). Evoluţia poate fi fatală în absenţa unui tratament corespunzator.
Dacă sunteţi alergic, țineți permanent la îndemână medicaţia de urgenţă”, a mai spus medicul Tudor Ciuhodaru despre alergia la ambrozie. Vestea bună este, însă, că există și metode de protecție.
Este recomandată protejarea pielii, feței și ochilor, pentru a fi evitat contactul cu particulele de polen. După întoarcerea acasă, este bine ca hainele să fie curățate și schimbate cu unele de interior. „Nu uitaţi, atunci când faceţi curățenie să utilizați mănuși și mască de protecţie. Ştergeţi praful cu lavete umede și folosiți aspiratoare etanşe”, a completat medicul.