News

Medicul Tudor Ciuhodaru, îndemn pentru Rafila: „E cel mai bun moment pentru a trece la relaxare. Avem un capital uriaş de imunitate”

Medicul Tudor Ciuhodaru, europarlamentar PSD, a declarat că România ar trebui să renunțe la restricțiile anti-COVID în condițiile în care ar exista deja „un capital uriaș de imunitate”.
19.02.2022 | 21:55
Medicul Tudor Ciuhodaru indemn pentru Rafila E cel mai bun moment pentru a trece la relaxare Avem un capital urias de imunitate
ADVERTISEMENT

Medicul Tudor Ciuhodaru, europarlamentar PSD, susține că România este pregătită să renunțe la restricțiile anti-COVID ce mai sunt în vigoare pentru că, susține acesta, ar exista deja „un capital uriaș de imunitate” în rândul populației.

Momentul să renunțăm la restricțiile anti-COVID

Medicul Tudor Ciuhodaru, care de la începutul pandemiei lucrează la secția de primiri urgențe a Spitalului de Neurochirurgie Iași, a declarat sâmbătă că țara noastră ar trebui să renunțe la restricțiile anti-COVID.

ADVERTISEMENT

În opinia acestuia, acest lucru ar putea fi făcut fără riscuri în contextul în care gradul de imunitate în rândul populației este suficient de ridicat, plus, încălzirea vremii a schimbat comportamentul oamenilor, care acum nu mai stau în spații închise.

„Am întrebat inclusiv Comisia Europeană când avem de gând să trecem şi noi de la faza pandemică la faza endemică, pentru că mi se pare că e cel mai bun moment pentru a face acest lucru. 

ADVERTISEMENT

De ce spun că e cel mai bun moment pentru a trece la relaxare, de la pandemie la endemie: avem un capital uriaş de imunitate, mai ales imunitate naturală, de la trecerea prin boală. Sunt tot mai multe studii care confirmă că e imunitate de calitate, de durată, aceasta de la trecerea prin boală. Multe din lucrurile care le băgau la conspiraționiste intră acum la confirmarea prin practică.

Un alt motiv este vremea, este mai cald, oamenii nu prea mai stau în spaţii închise, mai ies la soare”, a declarat la postul Antena3 medicul Tudor Ciuhodaru, europarlamentar şi membru în Comisia de Sănătate a Parlamentului European.

ADVERTISEMENT

Acesta a vorbit și despre faptul că la nivelul Uniunii Europene nu există o politică unitară privind măsurile anti-COVID, susținând că autoritățile din fiecare stat și-au ales propria strategie.

„De ce la aceeaşi rată de vaccinare, Anglia elimină orice fel de restricţii, iar în Austria se trece la vaccinarea obligatorie, oare nu sunt aceleaşi lucruri pentru toţi?”, a mai spus medicul.

ADVERTISEMENT

„Într-o lună vom fi într-o situație mai bună”

În urmă cu două zile medicul Valeriu Gheorghiță anunța că abia după încă două săptămâni de scădere ar putea fi luată în considerare renunțarea la unele restricții. Acesta a subliniat că autoritățile sanitare urmăresc atent toți indicatorii pandemiei, însă, în opinia sa, rata de pozitivare și numărul cazurilor rămân în continuare ridicate, iar rata de decese este decalată cu 10-14 zile din motive evidente.

„Totuşi să nu uităm că avem circa 15.000 de cazuri raportate în fiecare zi, 15.000 de cazuri acum câteva luni ne speriau pe toţi, astăzi a devenit cumva o normalitate să avem atât de multe cazuri, însă nu înseamnă că situaţia este stabilizată. Cred în continuare că sunt mult mai multe persoane care sunt în mod real pozitive, dar care nu se află în evidenţă noastră pentru că fie se testează acasă, la domiciliu şi nu declară rezultatul testelor, fie nu sunt testate, dar ele există undeva în populaţie şi reprezintă o sursă de infectare pentru ceilalţi”, a declarat joi coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a susținut că măsurile de relaxare a restricțiilor vor veni treptat în funcție de domeniile de activitate.

„Pentru că fiecare activitate se asociază cu un risc mai redus sau un risc mai crescut de expunere, de infectare şi atunci pentru varianta Omicron riscul de transmitere în colectivităţile mari, acolo unde este un număr foarte mare de persoane, rămâne încă în vigoare şi, de asemenea, masca este cea care ne protejează foarte mult faţă de infecţii, singur nu poate să elimine riscul de infecţii dar cumulat toate aceste măsuri pot să asigure continuiarea acestui trend descendent al evoluţiei epidemiologice, şi asta ne interesează, să ajungem în acea perioadă de stabilitate”, a menţionat şeful CNCAV.

Și medicul Octavian Jurma a susținut că valul cinci va mai continua în România circa o lună de zile.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri că relaxarea restricțiilor poate fi decisă atunci când vom avea un trend descrescător constant și gradul de ocupare al paturilor ATI pentru COVID va fi de 50%. Acesta a mai precizat că trebuie să fie o decizie a Guvernului în acest sens.

Declarațiile sale au venit în contextul deciziei CCR ce a declarat ca neconstituțională ordonanța de urgență din noiembrie 2020, prin care purtatul măștii în spațiile interioare și exterioare devenea obligatorie.

Alexandru Rafila a subliniat că purtarea măștii nu ar trebui să fie văzută ca o restricție, ci ca o măsură de protecție.

ADVERTISEMENT