News

Tudorel Toader, reacție după ce Laura Codruța Kovesi a câștigat la CEDO: ”Președintele nu a revocat-o în baza propunerii mele”. Video

05.05.2020 | 13:45
Tudorel Toader reactie dupa ce Laura Codruta Kovesi a castigat la CEDO Presedintele nu a revocato in baza propunerii mele Video
Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a oferit o primă reacție după ce Laura Codruța Kovesi a câștigat la CEDO procesul intentat României. Sursă foto: Inquam Photos Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a oferit o primă reacție după ce Laura Codruța Kovesi a câștigat la CEDO procesul intentat României.

Tudorel Toader, reacție după ce Laura Codruța Kovesi a câștigat la CEDO

CEDO a decis că Laurei Codruța Kovesi i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil şi dreptul la liberă exprimare atunci când a fost înlăturată de la conducerea DNA, iar Tudorel Toader a avut o primă reacție pe acestă temă.

ADVERTISEMENT

”Pe firul acestui proces de demitere au fost trei factori care şi-au împlinit misiunea. Eu ca ministru am făcut raportul de evaluare şi am propus revocarea. A fost sesizată CCR, ministrul nu este autor al dreptului de sesizare al Curţii”, a declarat el pentru bzi.ro.

Tudorel Toader – 05.05.2020

TOP EXCLUSIV! Rectorul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, profesorul Tudorel Toader cu informațiile complete pentru studenți, profesori și angajați, absolvenți de liceu legate de ce s-a întâmplat și ce urmează, pe fondul pandemiei de COVID-19 în instituție, doar în Platoul BZI LIVE

Posted by BZI on Tuesday, May 5, 2020

Tudorel Toader a explicat că CCR a luat o decizie şi preşedinţele a revocat-o pe Laura Codruța Kovesi în baza acelei decizii. El a mai precizat că ministrul nu are drept de sesizare a CCR.

ADVERTISEMENT

Kovesi a ajuns între timp procuror șef european

”Acest drept îl are președintele, o au președinții Camerei Deputaților și a Senatului, sau Guvernul. CCR a dat o decizie și presedintele a revocat-o în baza acelei decizii. Președintele nu a revocat-o în baza propunerii mele, ci decizia CCR – ea se execută”, a afirmat fostul ministru.

Fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a câștigat la CEDO procesul împotriva României. Curtea a considerat că a fost o încălcare a Articolului 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

ADVERTISEMENT

La sfârșitul anului 2018, Laura Codruţa Kovesi a făcut o plângere către CEDO în care contesta modul în care a fost revocată din funcţie. Cererea a trecut rapid de procedura de filtru.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA în 9 iulie, în urma unei decizii a Curții Constituționale. Ea nu a cerut despăgubiri statului român, însă efectele aceste decizii CEDO trebuie să fie aplicate pe viitor de statul român atunci când revocă un magistrat dintr-o funcție înaltă.

ADVERTISEMENT

Laura Codruța Koveși a devenit de  procuror șef european în septembrie 2019. Fosta șefă a DNA a primit nu mai puțin de 17 voturi din cele 22 posibile și a câștigat fără drept de apel scrutinul.

ADVERTISEMENT