News

Tudorel Toader rupe tăcerea despre OUG pentru modificarea codurilor penale. De ce nu a vrut să dea ordonanţa

03.05.2019 | 09:33
Tudorel Toader rupe tacerea despre OUG pentru modificarea codurilor penale De ce nu a vrut sa dea ordonanta

Tudorel Toader a ieșit la atac. Înlăturat din funcția de ministru al Justiției, pe fondul nemulțumirilor liderilor PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, din cauza amânării ordonanțelor de urgență, Toader a vorbit despre motivele care au condus la refuzul adoptării respectivelor acte normative.

Ce spune Tudorel Toader despre OUG pe tema legilor Justiției

Într-un text publicat pe pagina sa de Facebook, Tudorel Toader a explicat pe larg motivele care l-au determinat să amâne avizarea OUG pentru modificarea codurilor penale. Fostul ministru al Justiției susține că nu se impunea o astfel de măsură, întrucât nu reprezenta o urgență.

„Necesitatea îndeplinirii programului de guvernare nu poate fi invocată drept urgenţă pentru adoptarea unei OUG; nu constituie urgenţă nici voinţa adoptării unor soluţii legislative mai favorabile, precum: reducerea termenelor de prescripţie a răspunderii penale; reducerea fracţiilor de executare a pedepselor, pentru a se putea solicita liberarea condiţionată; dezincriminarea unor infracţiuni” , a scris Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook.

Ce spune Tudorel Toader despre legile Justiției, motivul pentru care a fost înlăturat din funcție
Ce spune Tudorel Toader despre legile Justiției, motivul pentru care a fost înlăturat din funcție

Tudorel Toader a răbufnit pe tema OUG pentru legile Justiției

În textul intitulat „Epopeea «neavizării» Codurilor penale!“, Tudorel Toader a realizat întregul istoric al îndelung dezbătutei ordonanțe de urgență, din 2017 și până în momentul de față. Fostul ministru al Justiției arată că totul a început în 2017, printr-o scrisoare „către sistemul judiciar, către Facultăţile de Drept, către toţi participanţii la activitatea de înfăptuire a justiţiei, pentru a formula eventuale propuneri de modificare a celor patru Coduri /penal, civil, procedură penală şi procedură civilă/care să fie puse în dezbatere publică, formulând o eventuală propunere de lege ferenda” . Ulterior, respectivele acte normative au fost supuse aprobării de către Guvernul României, ca mai apoi să întâmpine primele dificultăți.

Din motive greu de explicat, Parlamentul nu a continuat să finalizeze cele două proiecte de lege, prin luarea în considerare a deciziilor CCR, decizii pronunţate în controlul a priori! Într-o şedinţă a CEX-ului, a fost avansată ideea preluării prin OUG a unora dintre soluţiile cuprinse în cele două proiecte de lege, procedându-se astfel la modificarea celor două Coduri, pentru «punerea în aplicare a programului de guvernare». Opiniile au fost împărţite, în sensul preluării: – numai a soluţiilor declarate constituţionale; – şi a soluţiilor care pot fi modificate în acord cu deciziile CCR; – şi a soluţiilor care nu au fost criticate, de unde se poate trage concluzia faptului că sunt constituţionale!” , a mai scris Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook.

 

 

 

 

Tags: