News

Tulburările din sectorul bancar continuă. Acțiunile gigantului Deutsche Bank s-au prăbușit cu 14%

Criza din sistemul bancar global pare că nu poate fi oprită. Acțiunile mai multor bănci europene au scăzut vineri cu procente cuprinse între 7 și 14%.
24.03.2023 | 16:58
Tulburarile din sectorul bancar continua Actiunile gigantului Deutsche Bank sau prabusit cu 14
A început să se clatine și Deutsche Bank Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Acțiunile Deutsche Bank, gigantul bancar german, au sczut puternic vineri, după o creștere a creditelor swap-urilor. Evaluarea de piață a afacerii Deutsche Bank a scăzut  la un moment cu aproximativ 14 la sută. Şi alte mari bănci europene întâmpină probleme similare.

Acțiunile Commerzbank au scăzut cu 9%

Preluarea Credit Suisse de către UBS nu a calmat situația din sectorul bancar. Acțiunile Deutsche Bank au scăzut vineri, iar creditele de swap ale creditorilor germani au crescut pe fondul preocupărilor mai ample cu privire la stabilitatea sectorului bancar, relatează Bloomberg.

ADVERTISEMENT

Concret, acțiunile băncii germane au scăzut cu aproximativ 14%. Bloomberg a raportat anterior că costul asigurării datoriei Deutsche Bank împotriva neîndeplinirii obligațiilor de plată a crescut vineri dimineață, deoarece swapurile pe cinci ani de credit default s-au mărit cu 24 de puncte de bază, până la 193 de puncte de bază. Asta după ce cu o zi înainte depăşiseră cea mai mare valoare din istorie.

Piaţa s-a agitat, printre altele, şi după ce Bloomberg a scris că Credit Suisse Group și UBS Group se numără printre băncile care sunt supuse controlului Departamentului de Justiție al SUA, care investighează dacă finanțatorii i-au ajutat pe oligarhii ruși să evite sancțiunile.

ADVERTISEMENT

Financial Times notează că problema nu se limitează însă doar la Deutsche Bank. În general, acțiunile băncilor europene au suferit puternic vineri, deoarece „eforturile factorilor de decizie de a asigura investitorii cu privire la sănătatea industriei nu au reușit să calmeze nervii, în urma unei serii de şocuri de ambele maluri ale Atlanticului”.

Indicele Euro Stoxx 600 Banks, care include cei mai mari creditori din regiune, a scăzut cu aproximativ 4,6%. De remarcat este scăderea puternică a nemţilor de la Commerzbank (cu 9%), a francezilor de la Société Générale (cu 7%), dar și a finlandezilor de la Nordea (aproape 10%).

ADVERTISEMENT

„Deutsche Bank a fost în centrul atenției de ceva timp, într-un mod similar cu Credit Suisse”, a declarat Stuart Cole, macroeconomist șef la Equiti Capital, citat de Reuters. „A trecut prin diverse restructurări și schimbări de conducere în încercarea de a readuce banca pe o bază solidă, dar până acum niciunul dintre aceste eforturi nu pare cu adevărat eficient ”, a mai comentat el.

Situaţia de la Deutsche Bank l-a făcut inclusiv pe cancelarul Olaf Scholz să iasă şi să încerce să liniştească piaţa, acesta subliniind că este o bancă foarte profitabilă şi nu există motive să se pună la îndoială viitorul ei. “Deutsche Bank şi-a reorganizat şi modernizat complet modelul de afaceri şi este o bancă foarte profitabilă”, a declarat şeful guvernului de la Berlin.

ADVERTISEMENT

Luna aceasta, titlurile Deutsche Bank au pierdut o cincime din valoarea lor, după problemele care au zguduit în ultimele două săptămâni sectorul bancar european şi american, situaţia din piaţă readucând în memorie criza financiară globală începută în 2008.

ADVERTISEMENT